Naslovnica Politika Marić se izvinila zbog tvrdnje sa su “Bošnjaci izmislili ime”

Marić se izvinila zbog tvrdnje sa su “Bošnjaci izmislili ime”

364
Ivana Marić

Sarajevo — Ivana Marić, “politička analitičarka” i vrlo moguće – buduća dogradonačelnica Sarajeva, bila je gošća Dnevnika D Federalbe TV. Tom prlikom Marić se izvini svima “jer se nije ranije očitovala o jednom spornom snimku”.

“Jednostavno, toliko vas to iznenadi, ta razlika između onoga što sam ja rekla i onoga što mi imputiraju. Imate onaj refleks – ili se borite ili pobjegnete. Ja sam se zaledila. Nekako poražavajuće za mene je bilo kada sam prvo dobila tu salvu napada, prijetnji i svega ostalog i onda se zapitam – ja sam već tolike godine u politici, kroz sve moje nastupe provlači se ista nit, da ja volim Bosnu i Hercegovinu, da je to moja jedina domovina, da ja volim sve narode u BiH.”

Naglašava i kako “nije razmišljala o širem kontekstu”.

Sporni video je nastao na jednoj konferenciji u Londonu i objavljen je 2018. godine, a Marić je tada govorila “o prilikama u Bosni i Hercegovini i narodima koji u njoj žive”.

Objašnjavajući da u BiH postoji sukob tri naroda/tri vjere kazala je kako su “katolici uglavnom Hrvati, pravoslavci uglavnom Srbi”, a za pripadnike islamske vjeroispovijesti u BiH je kazala da su “sami sebe nazvali Bošnjacima”, kako ne bi bili “samo muslimani”, odnosno da su “izmislili ime”.

Marić u razgovoru za FTV kaže da se radi o “sastanku političkih konsultanata iz cijelog svijeta”.

– Ja sam dobila zadatak da predstavim političku situaciju u BiH. Bitno je naznačiti da je prije mene bio kolega iz Sjeverne Irske koji je govorio o situaciji u svojoj državi i napomenuo da je kod njih isto problem korupcija i da je najveći problem sukob između katolika i protestanata. Ja inače, kada pričam o BiH, ne govorim o katolicima, pravoslavcima i muslimanima, ali sam tu željela napraviti neku paralelu i poveznicu sa Sjevernom Irskom, pa sam rekla evo i u BiH isti problem – korupcija i sukob između katolika, pravoslavaca i Bošnjaka, ali mi se volimo zvati Hrvati, Srbi i Bošnjaci, s tim da su muslimani odnedavno počeli koristiti pojam Bošnjaci, pri tome se referirajući na Prvi Bošnjački sabor ‘93. godine održan u Sarajevu – navela je Marić.

Jedan dio javnosti u BiH je oštro kritikovao ovakve stvaove Ivana Marić uz poruke da je to doskreditira za obavljanje pozicije dogradonačelnice Sarajeva.

(StarMo)