Naslovnica Mostar Marić o spomeniku civilnim žrtvama rata u Mostaru: Odlična ideja!

Marić o spomeniku civilnim žrtvama rata u Mostaru: Odlična ideja!

223
Salem Marić

Mostar — Prilikom nedavne posjete šefice Misije OSCE-a u BiH ambasadorice Kathleen Kavalec Gradskoj upravi Grada Mostara, a tokom razgovora sa gradonačelnikom Mariom Koridićem i predsjednikom Gradskog vijeća, Salemom Marićem, pokrenuto je pitanje moguće izgradnje spomenika civlinim žrtvama rata na nekoj od lokacija u Mostaru.

Kratka informacija objavljena u saopštenju iz kabineta gradonačenika Kordića nije naišla na širi interes medija i javnosti, ali portal StarMo saznaje kako se radi o važnoj inicijativi, posebno u svjetlu izgradnje međunacionalnog povjerenja i atmosfere dijaloga u Mostaru, ali i šire.

U izjavi za portal Starmo predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić, kazao je kako se radi o “odličnoj ideji”, koju je on snažno podržao i tokom sastanka sa šeficom Misije OSCE-a u BiH.

“Smatram da je Mostar itekako zaslužio jedan takav spomenik, kojim bi svi mi, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili bilo kakvu drugu razliku, pokazali da nam je jednako stalo do svih žrtava i da smo spremni raditi na zacjeljivanju ratom uzokovanih rana i trauma” – kazao je Marić za Starmo.ba.

Dodaje i kako bi Mostar bio “idealna lokacija za odavanje počasti svim ubijenim civlima ne samo u gradu i BiH, već i cijelom regionu bivše Jugoslavije”.

“Mostar ima priliku da iz mjesta jednog od najžešćih sukoba, materijalnih uništenja i gubljenja ljudskih života postane grad, koji će poslati jednu sasvim novu poruku. Poruku porimirenja, suočavanja sa prošlošću, ali i nadu da se stvari konačno mogu i moraju pomaknuti sa mrtve tačke, kako nove generacije ne bi ponavljale greške i zablude nas starijih” – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara.

Naglašava i kako očekuje “dalju razrad ideje o spomeniku civilnim žrtvama rata u Mostaru”, jer je to sigurno ideja koja “nikome ne smeta”, a očito je da bi bila i podržana od strane međunarodne zajednice.

“Vrijeme je da iz Mostara ode i jedna takva pozitivna poruka mira i saradnje. Želim da radimo zajedno na tome. Moja podrška je neupitna” – naglasio je za Starmo portal Marić.