Naslovnica Mostar Marić: Nema izmještanja Liska harema

Marić: Nema izmještanja Liska harema

260
Salem Marić; foto: Fena

Mostar — Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić, oglasio se u ponedjeljak ujutro saopštenjem za javnost u povodu, kako se navodi, sve učestalijeg tematiziranja statusa Liska harema.

Marić navodi kako se oglašava kako bi “izbjegli daljnje uvlačenje ove teme u polje izborne kampanje”, te kako osjeća “ljudsku i službenu odgovornost nedvosmisleno i jasno informisati javnost i iskazati stavove u vezi sa Liska haremom”.

Predsjednik GV Mostara u saopštenju navodi i kako nužnost isticanja stavova dolazi i od molbi i obraćanja različitih udruženja, a posebno Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara, i njihove zabrinutosti u vezi sa statusom i daljnjim planovima oko Liska harema.

“Zbog toga potrebno je jasno kazati. Nikakvog procesa izmještanja Liska harema, eshumacije ukopanih žrtava, privođenja Liska harema drugačijoj svrsi od one koju ima, neće biti.

Da bi promjena lokacije ili izmještanja Liska harema bilo učinjeno treba provesti proceduru kao što su izmjena i usvajanje Regulacionog plana za ovo područje ili donošenje stručne ocjene.

Niti jedno nije moguće bez dogovora svih, a posebno bez vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koji ne pristaju na ovakve ideje i ne vide ovakvim rješenje statusa Liska harema”, navodi se u saopštenju, te dodaje kako Marić želi “umanjiti zabrinutost porodica žrtava i svih građana Mostara”.

“Svi procesi vezani za status, uređenje i izgled Liska harema od odgovornih organa uprave vodit će se isključivo uz puni kapacitet učešča porodica žrtava, uvažavajući njihove stavove i mišljenja. Liska harem predstavlja mjesto gdje leže oni koji su u ime vrijednosti slobode, pravde, domovine Bosne i Hercegovine, te otpora agresiji i fašizmu položili najvrijednije od svega, svoje živote.

Ova tematika je bolna za sve iskrene i dobre ljude bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili kulturnom identitetu pripadali. Prema Liska haremu se zbog toga treba posebno osjetljivo odnositi, pažljivo postupati i čuvati vrijednosti koje predstavlja bez pokušaja političke i bilo koje druge zloupotrebe”, dodaje se u saopštenju.

Marić smatra kako je ono što se dužno zajednički uraditi je ograđivanje i dostojanstveno uređenje Liska harema, kako bi služio svrsi obilaska ukopanih žrtava, odavanja počasti i priznanja, “a ne političkih i društvenih prepucavanja”.

“Također smo za izgradnju Centralnog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata, ali na način da nikako ne zadire u volju i osjećaje porodica žrtava u Mostaru”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik GV Mostar Salem Marić u saopštenju takođe uvjerava javnost da postojeći predstavnici vlasti u Gradu Mostaru neće učiniti ništa protivno interesima prvenstveno porodica žrtava, te vrijednosti i značaja Liska harema u Mostaru.

“Porodice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara, te ostala udruženja imaju i nas kao svoje predstavnike u Gradskom vijeću i Gradu Mostaru koji će u vezi sa Liska haremom raditi isključivo u interesu porodica žrtava i značaja koji predstavlja i onemogućiti bilo kakve eventualne akcije suprotne interesima svih”, navodi se u reakciji predsjednika GV Mostara, Salema Marića.

(StarMo)