Naslovnica Mostar Marić i Kordić o neredima u Mostaru: Nemamo vremena za gubljenje

Marić i Kordić o neredima u Mostaru: Nemamo vremena za gubljenje

279

Mostar — Gradsko vijeće Grada Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, među ostalim, Rebalans Proračuna Grada Mostara za 2021. godinu, te razgovaralo o pitanjima sigurnosti vezanim za probleme huliganizma.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je u izjavi za medije kako je dnevni red današnje sjednice dopunjen zaključkom o rješavanjima problema huliganizma i navijačkih skupina u Mostaru.

– Nadam se da će i ova diskusija biti dobro iskorištena i da ćemo doći do kvalitetnog zaključka jer svi smo svjedoci da se Mostar proteklih dana, a i zadnjih godina, susreće sa sve većim brojem huliganskih napada u kojima su ugroženi životi građana, ali i tih pripadnika navijačkih skupina. Grad Mostar može pokrenuti dosta stvari i inicijativa i mislim da je bilo dosta čekanja, jer čekajući na više instance vlasti mi još nismo napravili ni korak naprijed, tako da ćemo sada učiniti ono što je u našoj nadležnosti, a ono što nije u našoj nadležnosti predložit ćemo višim nivoima vlasti poput Skupštine, da se konačno uđe u obračun s ovim događanjima i da nikad više u Mostaru nemamo ovakvih problema – kazao je Marić.

Dodao je kako je bitno formirati radnu grupu ili komisiju koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i uputiti prijedloge prema Gradskom vijeću, a onda i prema višim instancama vlasti gdje se može tražiti i donošenje zakona o sportu, o zabrani huliganstva i slično.

– Ima dosta mogućnosti samo je pitanje volje, ali mislim da mi više nemamo vremena za gubljenje i čekanje naredne prilike hoćemo li imati ljudskih žrtava ili ne. Moramo poduzeti određene korake, to vrijeme je upravo sada, a možda je bilo i puno ranije. Gradsko vijeće iskazalo je svoju zabrinutost i žaljenje za sve ovo što se događalo i nadam se da do takvih scena više neće doći. Siguran sam da ćemo nakon rasprave imati i dobar prijedlog zaključka – kazao je Marić.

Naveo je kako se povodom navedenih događaja nije javno oglasio, jer je čekao sjednicu Gradskog vijeća.

– Gradonačelnik se oglasio, možda sam trebao i ja, ali sam čekao sjednicu da Gradsko vijeće Mostara stane iza ovih zaključaka i da svi zajedno to osudimo, a ne samo predsjednik Vijeća. Ovaj današnji prijedlog zaključka i rasprava o ovom stanju i događanjima koja su se dogodila puno su jači od jednog priopćenja, a naravno da svi to osuđujemo i da se ne slažemo s takvim načinom ponašanja – naglasio je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako Grad nema velike ovlasti kada je u pitanju sigurnost.

– Sigurnost je ipak na nivou županije, policije i slično, ali imali smo više sastanaka s Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), radimo i na projektu postavljanja kamera po Mostaru, to bi se moglo realizirati već u siječnju sljedeće godine, ali ne znam hoće li to biti dovoljno da se spriječe huliganski incidenti. Zbog grafita je bio ugrožen jedan ljudski život i iznimno mi je žao da se takve scene događaju u Mostaru, pogotovo u trenutku kada ovaj grad počinje biti primjer lokalne zajednice na nivou BiH. Osobno sam strašno razočaran, mi kao Grad nemamo neke velike mogućnosti, ali poduzet ćemo sve što možemo u vidu inicijativa i pritisaka prema višim razinama vlasti – kazao je Kordić.

Dodao je kako stanje u Mostaru nije nesigurno.

(StarMo)