Naslovnica Politika Marić: Donijećemo stav o učešću u radu GV

Marić: Donijećemo stav o učešću u radu GV

550

Mostar — Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar i potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ‘zabrinjava Koaliciju za Mostar’.

“Mislimo da su po srijedi neke igre ponovo na štetu Mostara od strane međunarodne zajednice i mislim da je ovo ružna poruka građanima Grada Mostara”, rekao je Marić za RSE.

On je dodao da će Koalicija za Mostar donijeti svoj konačni stav o daljnjem učešću u radu Gradskog vijeća Grada Mostara.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, izdao je preporuku u ponedjeljak, 8. februara, da procedura načina glasanja za gradonačelnika Mostara, prema Statutu Grada, mora biti tajna.

U Mostaru je 5. februara održana konstitutivna sjednica Gradskog vijeća koja je prekinuta prije drugog kruga javnog glasanja o izboru gradonačelnika nakon što su vijećnici Koalicije za Mostar, koju čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta, Stranka za BiH I Bosansko-patriotska stranka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) napustili sjednicu, te tražili da ona bude prekinuta, dok su se vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) protivili tome.

U drugi krug za izbor prvog čovjeka Mostara ušli su Mario Kordić i Zlatko Guzin.

U prvom krugu glasanja Kordić, kandidat HDZ-a BiH, dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Baralija iz BH Bloka (kojeg čine Socijaldemokratska partija I Naša stranka) pet glasova.

Suzdržanih je bilo pet.

S obzirom na to da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, prelazi se u drugi u koji su ušli Kordić i Guzin, podsjeća RSE.

(StarMo)