Naslovnica Mostar Marić: CIK postupio jedino kako je mogao

Marić: CIK postupio jedino kako je mogao

417
Salem Marić - SDA; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Nakon jučerašnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se izbori u Mostaru održe 20. decembra, javile su se oprečne reakcije, javio je u petak Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za HDZ datum je neprihvatljiv, jer se Mostar razdvaja od 15. novembra, datuma izbora u BiH. Takođe, primjedba je što su izbori zakazani pet dana prije Božića, dok SDA ukazuje da je upravo HDZ odbijao podržati skraćivanje rokova koji stoje na raspolaganju CIK-u.

Iz HDZ-a podsjećaju da je i nedavnim sporazumom sa SDA o Mostaru, uz supotpis predstavnika međunarodne zajednice, dogovoreno da se lokalni izbori u Mostaru, nakon 12 godina čekanja, održe istovremeno kada i u ostatku BiH.

Predsjednik HDZ-a Mostar, Slaven Zeljko ističe kako odlukom CIK-a Mostar ostaje “grad slučaj”.

“Ne samo da nismo postigli da skinemo taj pogrdan naziv za Grad Mostar, kao ‘grad slučaj’, nego ovakvom odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva će Grad Mostar ostati ‘grad slučaj’, ima poseban datum za izbore i pom meni i po Gradskom odboru SIP od države pravi slučaj”, kazao je Zeljko za RSE.

Gradski odbor SDA Mostar pozdravlja odluku Centralne izborne komisije, jer će se lokalni izbori u Mostaru održati u ovoj godini, kaže predsjednik mostarske SDA, Salem Marić.

Marić takođe podsjeća da je sporazumom dvije stranke bilo predviđeno istovremeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru kao i u ostatku BiH, međutim…

“Da bi se to desilo, bila je neophodna izmjena Izbornog zakona, da se dadne mogućnost CIK-u za skraćivanje rokova. Mi smo to predlagali, HDZ se nije složio s tim prijedlogom i CIK je postupio jedino kako je mogao i kako je bilo moguće po zakonu, a zakonski rok je 150 od raspisivanja izbora”, izjavio je Marić za RSE.

U mostarskom HDZ-u tvrde i da CIK ignorira činjenicu da je BiH država tri monoteističke religije, pa se odlukom da se izbori u Mostaru održe 20. decembra, pet dana uoči Božića, krše prava katolika, uključenih u izborni proces.

Predsjednik HDZ-a Mostar, Slaven Zeljko, kaže kako se izborni proces u BiH ne završava 48 sati po zatvaranju birališta, nego da to traje beskonačno.

“Imamo ponovljena brojanja, imamo žalbe, imamo procedure… Imamo centar za brojanje u sjedištu, odnosno što bude u Sarajevu organizirano od strane SIP-a. Sve se to kalendarski događa na Badnji dan, na Božić, na blagdane poslije Božića, ulazimo i u novogodišnje praznike”, rekao je Zeljko.

Međutim, iz mostarskog SDP-a su danas poručili da HDZ BiH frustracije zbog gubitka kontrole nad CIK-om krije iza osjećaja vjernika. Predsjednik SDP-a Mostar, Arman Zalihić kaže da datum 20. decembra HDZ pravda Božićem…

“Iako su prošle godine izbori za predsjednika RH održani dva dana kasnije, odnosno 22. 12., a znamo da je HDZ i autobusima dovozio glasače da podrže kandidatkinju HDZ-a. Prema tome, tu se jasno vidi njihova nedosljednost, jasno je da je samo problem u tome što njihovi ljudi ne sjede u CIK-u”, kazao je Zalihić za RSE.

(StarMo)