Naslovnica Život Mara u Travniku po tekstu Ive Andrića

Mara u Travniku po tekstu Ive Andrića

344

Mostar — Mostarski kantautor Sanel Marić Mara nastupiće u subotu 19. oktobra u Travniku u Otvorenom Književnom ateljeu u Rodnoj kući Ive Andrića.

Akustični koncert pod nazivom ‘Mara pjeva bosanskohercegovačke pjesnike’ održaće se u okviru Kulturne manifestacije Andrićevi dani 2019., a ujedno će to biti promocija Marinog posljednjeg singla urađenog upravo po tekstu našeg nobelovca Ive Andrića.

Riječ je o pjesmi ‘Pismo nikome’ urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana prije nekoliko mjeseci snimili u mostarskom Pavarotti centru. Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevom tekstu jeste činjenica da poezija napisana davne 1940. savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo, saopštili su iz Marinog PR tima.

Osim Andrićevog ‘Pisma nikome’, Mara će na koncertu odsvirati i otpjevati i pjesme sa svojim prethodnih albuma među kojima će biti i tekstovi velikana bh. poezije poput Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Bega Bašagića, Antuna Branka Šimića, ali i novog vala mladih pjesnika poput Marka Tomaša, Mehmeda Begića, Gorana Karanovića i Nedima Ćišića.

Inače, pjesma ‘Pismo nikome’, nedavno je uvrštena u program svečanosti uručenja ‘Andrićeve nagrade’ koja se 10. oktobra u organizaciji Zadužbine Ive Andrića održala u Beogradu, što je za ekipu koja je radila na pjesmi velika čast.

Na komponiranju Andrićeve poezije uz Maru su radili Dario Lukić (klavir), Marko Jakovljević (bass), Jasmir Sljepčević (bubanj), Martin Hausler (klarinet), Đani Pervan (producent). Lyric Video je uradio reditelj Amir Grabus.

Na koncertu u Travniku uz Maru će nastupiti Dario Lukić na klaviru. Biće to akustična, minimalistička verzija autorovog dosadašnjeg opusa koji se može opisati kao melanholični pop rock izraz kojim je Mara sa svojom ekipom udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima.

Iza Mare su dosad četiri albuma, Kroz, Funkcija života u e – molu, Vasduh i Kovilje. Svaki je posebna priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je i posljednji singl ‘Pismo nikome’.

(StarMo)