Naslovnica Region Manjine neće u novu vladu CG

Manjine neće u novu vladu CG

202
foto: ilustracija

Podgorica — Manjinske nacionalne partije Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori, u ovom trenutku, nisu spremne da se priključe novoj Vladi Crne Gore koju formira Zdravko Krivkapić, aktuelni mandatar nove parlamentarne većine u kojoj najveći broj poslanika ima prosrpski i proruski Demokratski front.

Obrazloženje manjinskih nacionalnih partija je gotovo jedinstveno – buduću Vladu će formirati (njima) ideološki i politički suprotstavljene stranke. Jedna, od dvije albanske koalicije je odbila i da razgovara sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem, javlja Radio Slobodna Evropa.

Historičar Šerbo Rastoder, koji je ujedno i član političkog savjeta Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija), koji je dio nove vlasti, kaže da razumije razloge manjinskih stranaka da odbiju participaciju u novoj Vladi, otvarajući dilemu da li je ta odluka donesena samostalno:

„U cjelini, mogu da razumijem razloge koji su dati, mogu da razumijem i strahove. Mogu da razumijem i odsustvo potrebe nove vlasti da privuče manjine jednom retorikom i politikom koja je prihvatljiva, ali sam i dalje u dilemi da li je ta odluka samostalna ili izraz lojalnosti prema bivšim partnerima.“

Manjinske nacionalne stranke Bošnjaka i Albanaca su u prethodnih 20 godina bili dio vlasti koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Njihovi poslanici u parlamentu su nerijetko ulazili u oštar politički sukob sa poslanicima, tada opozicionog, Demokratskog fronta, na temu nezavisnosti Kosova, genocida u Srebrenici i odnosu prema ratovima devedesetih godina.

(StarMo)