Naslovnica BiH Mandić: Želimo što manje oboljelih

Mandić: Želimo što manje oboljelih

575
Vjekoslav Mandić

Sarajevo — Ispred Kriznog štaba Federacije BiH javnosti su se obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.

Dodao je da je u proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, te da će rezultati testiranja koja su toku biti poznati do kraja dana.

Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hostpitalizirana 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.

“Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povjesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sistem koji je mobiliziran praktično od januara i od tada mi donosimo naredbe, preporuke”, dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija, prenosi federalna.ba.

Podsjetio je da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravaljanju krizom preuzeo je Štab civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.

“Upravljamo ovom krizom na taj način da želimo da nam se pojavi što manje oboljelih i da bi zdravstveni sistem na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato jedini izlaz su savjeti i preporuke koje stalno ponavljamo”, naveo je Mandić.

Medicinske opreme nikada nije dosta, kazao je ministar Mandić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da je na tržištu veliki problem nabavka zaštitne opreme.

“Mi smo na vrijeme reagovali, upozorili smo da se ta oprema nabavlja i trudimo se koliko možemo. Oprema se troši i menadžment zdravstvenih ustanova bi trebalo da vodi računa o kompletima za zaštitu”, kazao je Mandić dodajući da su dobili dovoljan broj testova.

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky prije svega je podsjetio da je danas Svjetski dan zdravlja i danas slavimo sestre i babice, prvenstveno sestre na prvoj liniji odbrane od virusa. „Na globalnom nivou rekao bih da situacija izgleda malo bolje, postoji nada, neke zemlje poput Italije i Španije bilježe manji broj zaraženih i preminulih. Odnosno broj se ne povećava jednako brzo kao što je to bio slučaj prije dvije sedmice“, rekao je Olsavszky.

„Ono što bi rekao kada je u pitanju BiH odnosno FBiH, imate vrlo dobar trend povećanja testiranih, zdravstveni zvaničnici će u konekciji sa soijalnim distanciranjem i mjerama moći bolje donositi odluke. A cilj je da krivulja zaraženih bude linearna. Osnovni cilj je izbjeći brzi rast oboljelih, zbog zdravstvenog sistema. Postepen rast oboljenja je ključ“, dodao je Olsavszky.

“Vi znate da je SZO preporučila tesitiranje što je više moguće. Ne postoji nijedna preporučena količina testiranja koja odgovara svim zemljama, to je pojedinačna odluka. Ne možete doći i pitati da vas se testira. To nema nigdje u svijetu i nije u skladu sa medicinskim potrebama, Ukoliko je test negativan to nije certifikat zdravlja i ne znači da možete bezbrižno hodati okolo. Jedini ko može odlučiti o testiranju jesu doktori, kada govorimo o testiranju govorimo o laboratorijskom testiranju. Zavisno od simptoma i ukoliko nisu ozbiljni onda testiranje nije potrebno, osoba ostaje kući u izolaciji. Ali znamo da se bolest može pogoršati u samo nekoliko sati ili dana i zbog toga je važna dobra komunikacija sa doktorima”, kazao je Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

(StarMo)