Naslovnica BiH Mandić: Situacija je ozbiljna, a svi su pametni i infektolozi

Mandić: Situacija je ozbiljna, a svi su pametni i infektolozi

201
Vjekoslav Mandić

Sarajevo — “Situacija je izuzetno ozbiljna, zabrinjavajuća, uprkos svim apelima narod održava zabave, ne poštuju se mjere – ovo je sve sada rezultat takvog ponašanja. I mislim da nema koristi apelirati, nema policije, niko ništa ne radi, niti se zatvaraju noćni klubovi – jedni apeliraju zatvorite sve, drugi govore pustite narod da živi, virus ne postoji, ovo je sve izmišljeno. Mi smo apelirali, ja sam govorio ko ne vjeruje nek ide volontirat, neka vidi kako se ljudi bore za zdravlje”, upozorava ministar zdravlja FBiH, Vjekoslav Mandić u intervjuu za televiziju N1.

N1: Da li Federalni krizni štab može donijeti novu naredbu – lockdown?

– Federalni krizni stožer može predložiti da se to uradi. Ovlasti kantoni imaju da sve zatvore, čak i kretanje iz kantona u kanton i sve da urade. Niko ništa ne radi. Samo gledaju i čude se, ne bi ni blizu ovo bilo. Ali svi su pametni, svi su infektolozi, svi se bave medicinom i oni koji nemaju osnovna znanja iz zdravstva se prave doktori, dakle što se čudimo ? Mi se ne trebamo čuditi. Tako da će broj zaraženih, shodno tome i hospitaliziranih i teško bolesnih još rasti.

N1: Da li će Federalni krizni štab predložiti lockdown ? Je li lockdown jedino rješenje?

– Mi smo već tri puta predlagali Stožeru Civilne zaštite da se proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije, kao što je bilo u martu. Sva tri puta smo odbijeni. To je tako. Krizni štab Civilne zaštite treba da proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije i onda se može proglasiti lockdown.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)