Naslovnica BiH Mandić: Ako se broj zaraženih nastavi povećavati…

Mandić: Ako se broj zaraženih nastavi povećavati…

281
Vjekoslav Mandić

Sarajevo — Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić rekao je u razgovoru za N1 kako je epidemiološka situacija za sada na području FBiH još uvijek pod kontrolom.

Istakao je i kako svaki dan imamo povećan broj zaraženih od Covida-19, kao i da kantonalni krizni štabovi još nisu uveli na kantonima neke restriktivnije mejre.

“Međutim, Vlada je jučer na sjednici usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa Covidom-19 sa devet zaključaka, među kojima je jedan od zaključaka da na području FBiH se može proglasiti stanje epidemije mada još uvijek kantoni nisu posegnuli za restriktivnijim mjerama iako su za to dobili ovlasti od Federalnog kriznog stožera”, rekao je Mandić.

“Da bih proglasio stanje epidemije na području Federacije moram dobiti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija, Ministarstva pravde da bih mogao proglasiti stanje epidemije na cijelom prostoru FBiH. Kantoni mogu rigorozne mjere proglasiti na osnovu epidemiološke situacije. Ako se drastično poveća broj zaraženih, što još uvijek nije slučaj, odnosno nemamo drastično povećanje na području cijele FBiH, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati situaciju gdje ćemo morati uvesti rigoroznije mjere. Međutim, šta one znače? Vidjeli ste da smo maltene živjeli tri mjeseca u nekim restriktivnim mjerama i ništa se nismo naučili. Čim je ukinuto stanje nesreće, ljudi su se počeli ponašati kao da nije bilo ništa”, izjavio je.

“Svaki dan slušam neodgovorne pojedince koji kažu da je ovo izmišljeno, da im se ograničava sloboda. Naravno da se ograničava, ali ako doživimo scenarij kao u susjednim zemljama, onda ćemo imati veliki broj mrtvih”, naglasio je federalni ministar zdravstva.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)