Naslovnica Politika Mandatar: Privrednim rastom riješiti mnoga pitanja

Mandatar: Privrednim rastom riješiti mnoga pitanja

403
Zoran Tegeltija

Sarajevo — Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je dala preporuku za potvrđivanje njegovog imenovanja, izjavio novinarima da je Program reformi Bosne i Hercegovine dokument Predsjedništva BiH, koje je imalo ovlaštenje i pravo da ga donese.

“Taj dokument, kada bude objavljen, vidjet će se prava i obaveze koje će imati svi nivoi vlasti u BiH. Vijeće ministara će pokušati da provede ono što tamo bude pisalo”, kazao je Tegeltija.

Dodao je kako je siguran da ni jedan član Predsjedništva BiH ne bi prihvatio da se donese odluka na štetu onih koje oni predstavljaju.

Na novinarsko pitanje da li je tačno da je kazao da ga zaključci i odluke Narodne skupštine RS ne obavezuju, Tegeltija je odgovorio da ga pokušavaju optužiti oni „koji su svaki put pobjegli iz sale Narodne skupštine kada su se donosile ključne odluke za RS“.

“Nikada to nisam rekao i nikada se ne može desiti da ja neću poštovati one odluke koje donese Narodna skupština. Ono što sam ja rekao, da Narodna skupština ne može sama implementirati te odluke i zato mi govorimo o konsenzusu, o saradnji unutar BiH na zajedničkim temama o kojima može da se postigne konsenzus”, kazao je Tegeltija, prenosi federalna.ba.

Upitan koji će biti njegovi prioriteti ukoliko bude potvrđeno njegovo imenovanje, kazao je da dok ne bude verifikovan od strane Parlamentarne skupštine BiH ne želi da govori detaljno o svojim prioritetima.

“Trebam s političkim partijama koje su danas mene podržale da obavim određene konsultacije, da se ne bi desilo da to budu neki prioriteti koji neće biti prihvatljivi za koalicione partnere. Ali, u fokusu mog rada bit će ekonomija prije svega, jer smatram da procesom poboljšanja životnog standarda i stablinim privrednim rastom mogu da se riješe mnoga pitanja u BiH koja u ovom trenutku ne izgledaju kao pitanja koja su vezana za privredni razvoj”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da će mu prioritet biti i evropske integracije Bosne i Hercegovine, naglasivši da „zastoj koji se desio u BiH mora biti odblokiran“.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)