Naslovnica Sport Mamić poručio: Vraćam se, uz jedan uslov…

Mamić poručio: Vraćam se, uz jedan uslov…

218

Zagreb — Zdravko Mamić, nepravosnažno osuđen za pljačku Dinama i bjegunac od hrvatskog pravosuđa, na svom Facebook profilu objavio je dugačku objavu u kojoj je udario po hrvatskom pravosuđu, prenosi Index.hr.

“Poštovani građani Republike Hrvatske,

Svjedoci smo svakog dana pljački i upropaštavanja Lijepe naše koja je stvorena na krvi i borbi naših sinova, roditelja i braće. U životu sam, a imam već 42 godine službenog radnog staža, otvorio stotine i hiljade radnih mjesta i isplatio kao poslodavac stotine hiljada plata. Na vrijeme, u dan, iznadprosječnih plata koje možda i nisu svi zaslužili. Svi projekti koje sam lično vodio bili su uspješni. Samo u GNK Dinamo je mojim radom i radom mojih saradnika u mom mandatu od 1992. do danas uprihodovano gotovo milijardu eura.

Milijardu eura koju smo u Hrvatsku poput Robin Hooda donijeli iz inostranstva, na slobodnom, otvorenom tržištu, bez podsticaja, povlačenja za rukav i davanja mita kako bismo stvorili posao. Samo rad, krv, znoj i suze. Donijeli smo od bogatih u siromašnu Hrvatsku. Koliko je to radnih mjesta i plata, kao i uplata sa osnove poreza u gradski i državni budžet pametni mogu razumjeti. Tih milijardu eura potrošili su zaposleni, igrači i drugi većinom u Hrvatskoj. Sa milijardu eura može se kupiti eskadrila borbenih aviona, to je 1/20 godišnjeg budžeta cijele države koje je zaradio jedan fudbalski klub. Sportskim rezultatima GNK Dinamo i hrvatskih reprezentacija divi se čitav svijet.

Ako sam ja bio označen ‘šefom’ hrvatskog fudbala od strane medija i političara koji su preko Dinama, Zdravka Mamića i hrvatske reprezentacije rušili hrvatsku državu, valjda sam onda i zaslužan za grandiozne uspjehe hrvatskog fudbala. Prognan u politički montiranom procesu i očaju, te u želji da se krene u obračun s kriminalcima u pravosuđu izrekao sam pred tridesetak TV kamera i sudom u Sarajevu da imam saznanja da je predsjednik VSRH Đuro Sessa korumpirani sudija i da sam svoja saznanja spreman podijeliti s hrvatskim organima (državno tužilaštvo, USKOK), te da sam spreman podvrgnuti se ispitivanju poligrafom.

Do današnjeg dana niko me nije kontaktirao, niti je iko propitivao moje tvrdnje – bilo političari ili mediji… Pametnom dosta. Čovjek za kojeg tvrdim da sam mu i lično dao novac za usluge kao predsjedniku suda, u njegovoj kancelariji i činio druge protivusluge nakon tih tvrdnji uredno obavlja funkciju predsjednika VSRH, predsjednika izborne komisije i uredno izlazi iz ureda Predsjednika, Premijera, Predsjednika Sabora, vedri i oblači po hrvatskim sudovima, koordinira presude pa i u mom slučaju ne dozvoljava da se nakon 28 mjeseci od nepravosnažne presude sazove javna sjednica po mojoj žalbi, iako je prošlo 28 mjeseci od izricanja presude, usprkos činjenici da je moj advokat uputio 10 urgencija sa zahtjevom sazivanja sjednice. Nisam nikada ništa u životu uzeo ili ukrao, pa niti izvlačio novac iz Dinama.

Ali to neka se dokaže u poštenom sudskom procesu. Želim se vratiti u Hrvatsku i pristupiti svim suđenjima protiv mene i to uz samo jedan uslov, a to je da to ne bude na sudu u Osijeku. Čast i izvinjenje svim poštenim i časnim pojedincima, oni znaju ko su i šta su, ali među njima stoluju sudije kakve svijet nije vidio i koji su gori od onih kojima sude. O tome drugi put i u drugim okolnostima. Nikada vas nisam izdao ili pokrao i znam da me većina ljudi u Hrvatskoj i svijetu voli, te sam na tome izuzetno zahvalan, ali ne mogu i neću više šutjeti i šutnjom štititi Jude, lopove i kriminalce, te gledati kako pljačkaju i uništavaju Hrvatsku. Sudije i sudstvo u Hrvatskoj zahtijevaju reformu imuniteta sudija, procesa odabira i kvalitetniju kontrolu! U nadi da postoji neko ko će zajedno sa mnom poći u borbu protiv kartela koji zovemo pravosuđem kako bismo izgradili bolje društvo u kojem sudije svojim primjerom žive ono što trebaju raditi sve Vas puno pozdravlja

Vaš Maminjo”, napisao je Mamić, prenio je hrvatski portal Index.hr.

(StarMo)