Naslovnica Mostar Malo Polje: Odbranjene kuće

Malo Polje: Odbranjene kuće

411
foto: Facebook - ilustracija

Mostar — Pripadnici vatrogasnih službi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imali su u portekla 24 sata 16 intervencijas na gašenju požara, jasvili su jutros iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a.

U Mostaru su registrovana četiri požara. U srijedu poslijepodne u Malom Polju je gorjelo nisko rastinje, u vremenu od 15 i 30 do 18 i 40 sati, stoji u izvještaju CZ-a.

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Gradskog područja Jugoistok Mostar-Blagaj objavilo je na svojoj Facebook stranici da su juče, uz pomoć Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar i mještana Malog Polja, od vatre uspješno odbranjene kuće, šuma i poljoprivredno dobro mještana.

“Gorjelo je na lokalitetu Kičina – jedan krak je išao prema kućama, a drugi krak s druge strane brda, prema Bočinama. Iako su u kombinaciji vjetar i suho nisko rastinje prijetili da se vatra proširi na dio pod šumom, uspjeli smo zaustaviti napredovanje vatre, pa je na kraju opožareno neobrađeno zemljište, mali dio šume i nisko rastinje na brdu”, objavili su iz navedenog DVD-a, zahvaljujući se mještanima koji su ustupili svoje resurse i uveliko pomogli pri stavljanju požara pod kontrolu.

U izvještaju CZ-a HNK-a se još navodi da je rastinje gorjelo i u Rodoču, i to sinoć, dok je otpad gorio noćas u Ulici Augusta Šenoe, te rano jutros u Ulici braće Brkića.

Po pet požara je registrovano na području Čitluka i Čapljine, te dva Jablanice, gdje je juče popodne u mjestu Lendava gorio automobil.

(StarMo)