Naslovnica Region “Mali Schengen” na Balkanu

“Mali Schengen” na Balkanu

360
foto: Predsjedništvo Srbije

Novi Sad — U Novom Sadu u četvrtak je održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, a glavna tema sastanka bilo je bolje povezivanje tržišta u regiji i prijedlog srbijanskog predsjednika o uspostavljanju “malog Schengena”.

Nakon sastanka Vučić je naveo kako je cilj svih sagovornika da se do kraja 2021. granice triju zemalja prelaze samo uz ličnu kartu, javlja RTS.

“Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu, poznatom po duhu tolerancije, nazvati revolucionarim. Ja nisam spreman da takve riječi koristim, ali mislim da je sastanak od izuzetnog značaja za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Dokument koji ćete vidjeti zasniva na implementaciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene – sloboda protoka roba, kapitala, usluge i ljudi”, rekao je Vučić.

Naveo je kako građani sve tri zemlje zaslužuju bolji život i veći životni standard.

Također je naglasio kako je cilj da se stvore uslovi da se granice sve tri zemlje prelaze samo uz ličnu kartu. Izrazio je uvjerenje da će na sljedećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost, prenose bh. mediji.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je kako se mora raditi više i da se ne smiju zadovoljiti onim što je postignuto do danas.

Cijela regija treba unaprijediti saradnju u okviru četiri vrijednosti koje zastupa i EU, a to su sloboda protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, navodi Zaev.

Smatra kako će to definitivno stvoriti ono što svi očekuju, a to je regija koja će biti konkurentnija u svijetu, privlačnija i svojim građanima i stranim investitorima, koji će moći da prave planove na osnovu resursa koje regija nudi.

Premijer Sjeverne Makedonije očekuje da će zahvaljujući navedenoj inicijativi regija imati više poštovanja i od strane EU.

Naglasio je kako se inicijativom šalje poruka da Balkan više nije “bure baruta”, već regija 21. stoljeća.

Zaključio je kako će sljedeći sastanak biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao druge zemlje zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

(StarMo)