Naslovnica Život Male nade u dogovor

Male nade u dogovor

148

Brisel — Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen rekla je u petak liderima Evropske unije (EU) da su male nade u postizanje dogovora sa Velikom Britanijom o budućim trgovinskim odnosima, rekli su za France Presse učesnici sastanka.

Ona je ocijenila da postoji “veća vjerovatnoća da se ne postigne nego da se postigne dogovor”, rekli su ti evropski izvori, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I britanski premijer Boris Johnson koji se u srijedu, 9. decembra, u Briselu sastao sa predsjednicom EK, ocijenio je u četvrtak da postoji velika mogućnost da pregovori propadnu.

Međutim, u Briselu se nastavljaju razgovori evropskog pregovarača Michela Barniera i Britanca Davida Frosta.

Velika Britanija, koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je riječ o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rješavanja budućih sporova dvije strane.

Ipak, znak pomaka u pregovorima došao je tokom paralelnih razgovora o implementaciji ranijeg sporazuma o uslovima britanskog izlaska kada su obje strane saopštile da su postigli sporazum o tome kako će pravila o granici sa Sjevernom Irskom u sklopu Brexita, funkcionisati u praksi.

(StarMo)