Naslovnica Region “Mala slobodarska zemlja”: Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

“Mala slobodarska zemlja”: Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

106
Aleksandar Vučić

Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za 13. maj sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost povodom najava da će Kosovo aplicirati za Vijeće Evrope.

Vlada Kosova je u četvrtak, 12. maja načelno odobrila inicijativu za članstvo Republike Kosovo u Vijeću Evrope.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, ovom odlukom Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore se obavezuje da sprovede sve procedure za članstvo na osnovu važećeg zakonodavstva.

Aleksandar Vučić je na Sajmu automobila u Beogradu 12. maja, odgovarajući na pitanja novinara rekao kako je dobio informaciju da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla već predala zvaničan zahtjev za ulazak Kosova u Vijeće Evrope.

“Time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum koji je potpisan, to je Vašingtonski sporazum. Brutalno su ga pogazili i pregazili”, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trump. Taj sporazum je bio oročen na godinu dana. State Department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

“Na nama je da ne uđemo u mržnju i ne uđemo u psihozu sukoba ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor”, poručio je Vučić.

On je rekao kako će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da čuva svoju zemlju.

Dodao je kako je jasno da “ključne zapadne zemlje vode ovu igru”.

“Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i svoje pravo na samostalno odlučivanje. Pokušat ćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo”, rekao je on i istakao kako “nema predaje i sklanjanja pred ucjenama i ultimatumima”.

(StarMo)