Naslovnica Region “Makedonski ne postoji”: Skoplje odgovorilo Bugarskoj

“Makedonski ne postoji”: Skoplje odgovorilo Bugarskoj

408

Skoplje — Zvaničnici Sjeverne Makedonije su danas odbacili stav Bugarske akademije nauka da makedonski jezik “ne postoji”.

Bugarska akademija smatra da je makedonski “oblik bugarskog jezika”, dok je po bugarskom Instututu za historijska istraživanja makedonski jezik zapravo bugarski, ali “pisan srpskom pisaćom mašinom”, prenosi Beta.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je novinarima rekao da Bugarska “nije načisto” s priznavanjem makedonskog jezika i da očekuje da Sofija prevaziđe taj problem.

“Mi smo Makedoci koji govorimo makedonski jezik, bar većina. Očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe, da to riješi u djelokrugu rješavanja problematike koja je sastavni dio Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusjedstvu”, rekao je on.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov je na Facebooku danas napisao da makedonski jezik ima svoj historijski razvoj i da ga je priznala međunarodna zajednica lingvista, da je kodifikovan 1945. godine i da je u UN-u od 1970-ih godina.

Dimitrov je ukazao da je međusobno prihvatanje preduslov zbližavanja i prijateljstva među državama i narodima, za šta “treba mudrosti i delikatnosti, veličine u razumijevanju i poštovanju briga i dostojanstva. Lako je rušiti, teško je graditi”, napisao je Dimitrov.

(StarMo)