Naslovnica Mostar Majski cvijet: Tražili sasatanak sa Kordićem i Špagom ali…

Majski cvijet: Tražili sasatanak sa Kordićem i Špagom ali…

127
sa press konferencije u Mostaru

Mostar — Ekološka udruga „Majski cvijet“ danas je na press konferenciji informisala građane o posljednjim događanjima oko izgradnje mHE Buna 1 i 2.

Ujedno su pozvala nadležne gradske i kantonalne organe da “konačno počnu raditi u interesu građana, a ne pojedinaca i da trajno zabrane izgradnju mHE Buna 1 i 2”.

Naglasili su da je prošle godine presudom Kantonalnog suda u Sarajevu poništena okolinšna dozvola, a nakon toga presudom Kantonalnog suda u Mostaru poništena i vodna saglasnost, te je po drugi put Odjel za urbanizam donio rješenje o neizdavanju urbanističke suglasnosti.

Međutim, investitor se žalio na to rješenje, a Ministarstvo graditeljstva je po drugi put postupak vratio na početak. Građani su se, tvrde, od februara obraćali novoizabranom gradonačelniku Mostara za zajednički sastanak, do sada “nisu dobili termin”.

“Htjeli smo mu reći da će čekanje novog Prostornog plana koji su planirali za kraj godine, ako se do tada ništa ne poduzme, zakomplicirati situaciju i da će investitor u međuvremenu ishodovati potrebne dokumente” – kazali su iz Majskog cvijeta.

Dodaju i da su tražili i sastanke sa predsjednikom Skupštine HNŽ/K Šerifom Špagom kako bi ga upoznali sa cjelokupnom situacijom te mu objasnili zašto je vrlo važno da se Zaključak koji je Skupština usvojila a koji se odnosi na reviziju koncesionog ugovora za mHE Buna 1 i Buna 2 realizira što prije.

– I tako, doživjeli smo da ni nakon konzultacija smije li predsjednik Skupštine održati sastanak sa Ekološkom udrugom Majski cvijet, nismo dobili nikakav odgovor na zahtjev te ga više ni ne očekujemo – naglašavaju iz ove udruge.

“Nismo se tu zaustavili, tražili smo i sastanak sa Ministrom graditeljstva i nakon više mjeseci i više zahtjeva, dobili smo dopis Ministarstva kojim potvrđuje ono što već godinama znamo a to je da su Bunski kanali zaštičeni dio prirode, ali samo 7 dana nakon toga ministar donosi Rješenje da priznaje žalbu investitora i ponovno vraća postupak na početak. Pitamo se zna li ministar da se ne smije dirati u ono što je zaštičeno?”, ističe Oliver Aarapović, ispred ekološke udruge Majski cvijet koja se bori protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima.

(StarMo)