Naslovnica BiH Majkić o “novom sigurnosnom izazovu za BiH”

Majkić o “novom sigurnosnom izazovu za BiH”

325
Dušanka Majkić (SNSD)

Sarajevo — Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) kazala je danas da nestanak oružja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH “predstavlja novi sigurnosni izazov”.

“Ako uzmemo u obzir da je od 2007. do 2017. godine bilo deset takvih slučajeva, onda je to već slučaj koji se često ponavlja i za koji institucija koja je nadležna da brine o sigurnosti mora dati odgovor”, navela je Majkić.

Navodi da se postavlja i pitanje kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište tačno znala gdje se nalaze pištolji koji su bili u sanduku, a sanduk u kasi.

“Kako je mogao da zna o čemu se radi. Da li je to uradio neko iz Oružanih snaga, ili je to uradio neko ko je u dosluhu s nekim iz Oružanih snaga”, pitala je Majkić.

Naglašava da su to pitanja na koje je potrebno dati odgovore posebno ako se zna da ti pištolji imaju veoma dobru prodaju na tržištu, a u BiH se nalazi veliki broj migranata koji su, kaže Majkić, spremni platiti to oružje.


Izrazila je nadu da će Ministarstvo odbrane BiH moći odgovoriti na neka od tih pitanja.

(StarMo)