Naslovnica BiH Majka Davida Dragičevića mora na sud

Majka Davida Dragičevića mora na sud

511
Screenshot: FTV

Banja Luka — Slučaj ubistva 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića ni nakon 19 mjeseci nije riješen. Dok su nadležne institucije odavno zakazale u ovom predmetu, te je istraga samog ubistva na nuli, protiv Davidovih roditelja se pokreću tužbe i vode prekršajni postupci, javlja FTV.

Osnovni sud Banjaluka uputio je Suzani Radanović, majci ubijenog Davida, poziv na usmeni pretres koji je zakazan za 14. oktobar. Poziv je upućen zbog “sprečavanja rada službenika i nepostupanja po naredbi”.

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, naći će se pred Osnovnim sudom, a kako je navedeno u pozivu, prekršila je Zakon o javnom redu i okupljanju. Građanski način borbe za istinu, samo s jednim pitanjem: ko je ubio Davida?

25. decembra prošle godine građani su rastjerani, Trg Krajine počišćen, roditelji Davida Dragičevića privedeni. Okupljanja grupe trajno zabranjena. Te slike prenijeli su brojni svjetski mediji. Dok roditelje terete i proganjaju, istraga tapka u mjestu.

“Pozivam sve ljude koji su taj dan bili na Trgu, koji su svjedočili, da takođe dođu, pošto u pozivu stoji da dostavim dokaze i dovedem svjedoke. Šta država, tužilaštvo, sud pokušava da uradi ovim svojim činom? To je još jedan pokazatelj njihove nemoći. Sudi se majci zato što je stajala na Trgu. Smatram da nikakav prekršaj nisam napravila”, kaže Suzana, prenosi federalna.ba.

Koji je opis prekršaja, na koji način je ona to uradila i prema kome nije poznato, pojašnjava Milan Malešević, advokat Suzane Radanović. Tvrdi da je riječ o klasičnom zastrašivanju.

“Vrši se dalji pritisak od strane Policijske uprave Banjaluka, konkretno, Policijske stanice Centar, koja je zadužena za progon ljudi koji podržavaju porodicu Dragičević-Radanović. Protiv majke kojoj je neko ubio dijete, a država ne želi da istraži na adekvatan način, primjenjivati ovakvu represiju nije ljudski, nije normalno, a pravno je veoma upitno”, navodi Malešević.

Tražiti prekršajnu odogovornost majke ubijenog mladića je notorna pravna glupost. Cilj je da roditelji ne traže istinu i pravdu, smatra advokat porodice Dragičević Ifet Feraget.

“Oni ne mogu postupati kao neovisni istražilac, ni kao neovisni tužilac. Oni su motivisani da zatru svaki pokušaj da se utvrdi njihova odogovrnost, ali mi nećemo nikada odustati. Ta odgovornost pripadnika MUP-a Republike Srpske treba biti utvrđena a ovi postupci predstavljaju samo signal postojanja lošeg vremenskog perioda”, smatra Feraget.

I ocu ubijenog mladića Davoru Dragičeviću sudi se po tužbi za klevetu. Iz grupe “Pravda za Davida” kažu da će 14. oktobra Davidovoj majci pružiti apsolutnu podršku. Osim za roditelje, brojne prekršajne prijave podnesene su za više od, kako kažu, stotinu članova ove grupe.

(StarMo)