Naslovnica BiH Mahmutćehajić: Ovu državu moramo sačuvati, odbraniti

Mahmutćehajić: Ovu državu moramo sačuvati, odbraniti

666
Rusmir Mahmutćehajić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Akademik Rusmir Mahmutćehajić smatra da Bosna i Hercegovina, njeno društvo, nemaju nijedan nedostatak koji bi ih spriječio u tome da BiH postane država čiji će se građani njome ponositi u svjetskoj zajednici država.

“Veliki broj naših ljudi, zbog osjećaja nesigurnosti, misli da rješenje mogu naći izvan granica ove države. Mnogima se taj odlazak čini kao dokaz protiv stanja u ovoj državi, a nije. Ti ljudi, koji odlaze, pripadaju ovoj državi. Ovdje treba graditi okvire – nepovrjedivosti života, slobode, pravo na sreću i prisege koje će te ljude iznova privlačiti”, poručio je.

Naglašava da je veliki potencijal upravo u tim ljudima i dodaje ‘ovo je njihova država, od nje ne mogu pobjeći koliko god to željeli’.

“Treba otvoriti širom vrata, dužni smo ne stvarati ovdje tjeskobu. Ovu državu moramo sačuvati, odbraniti. To je danas drugačiji način odbrane, prije svega razumijevanjem prilika u kojima se nalazimo, javnim i slobodnim govorenjem”, kazao je danas na predavanju u povodu Dana nezavisnosti BiH, 1. marta.

Predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića nazvano ‘Budućnost države i politička odgovornost’ organizirano je na Univerzitetu u Sarajevu, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj podsjetio je na ‘1. mart kao dan ponosa i odlučnosti, dan kad su se Bosanci i Hercegovci svih nacionalnosti odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana’.

(StarMo)