Naslovnica Mostar Mahmutbegović o Uborku: Nedopustivo je silom ići na građane…

Mahmutbegović o Uborku: Nedopustivo je silom ići na građane…

571
Melika Mahmutbegović

Sarajevo/Mostar — Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović “oštro osuđuje” upotrebu specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv građana Mostara prilikom deblokiranja deponije „Uborak“.

“Nedopustivo je silom ići na građane koji samo traže da se poštuju zakoni ove zemlje. Posebno je šokantno da se sve ovo čini uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, što još jednom ukazuje na potrebu dubokog preispitivanja našeg društva u pogledu zaštite interesa svakog čovjeka i njegovih sloboda.

Pozivamo nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema, a nadležne u preduzeću koje upravalja deponijom da poštuju ranije donesene naloge Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Apeliramo na sve strane da se do sistemskog i dugoročnog rješenja za ovaj problem može doći isključivo dijalogom i međusobnim uvažavanjem”, navodi se u saopćenju koje je potpisala potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

Ona dodaje i kako vlasti Grada Mostara i nadležne kantonalne institucije moraju uvažiti opravdane zahtjeve svojih građana koji već mjesecima upozoravaju na nezakonite aktivnosti u vezi sa deponijom „Uborak“.

(StarMo)