Naslovnica Politika Magazinović: Ne stavljati Mostar u “paket”

Magazinović: Ne stavljati Mostar u “paket”

685

Mostar — “Mostar ne smije biti moneta za potkusurivanje po bilo kojem drugom pitanju i pitanje Mostara se ne može staviti u neki paket, te mu se svezati mašna da to ljepše izgleda. Najveća prepreka tome da se konačno riješi pitanje održavanja izbora jeste opterećivanja tog pitanja mnoštvom drugih”, izjavio je u ponedjeljak uveče u Mostaru predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović.

On je to rekao uoči održavanja tribine “Budućnost Mostara”, koju su u mostarskom hotelu Bristol upriličili SDP BiH i Naša stranka, okupljeni u Bh. blok.

On je kazao da se presudu Evropskog suda za ljudska prava o Mostaru treba poštovati, te da se to pitanje ne smije vezati ni za kakav paket.

“Stavovi SDP-a kada je Mostar u pitanju su jasni. Potrebno je ukloniti diskriminaciju onako kako je rekao Evropski sud za ljudska prava, bez ikakvih egzibicija sa posebnim zakonima, sa uređivanjem Statuta mimo Gradskog vijeća i to je vrlo jednostavno ako se želi uraditi”, rekao je takođe Magazinović.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je naveo kako je Mostar već 12 godina talac politike koja ne želi da se u ovom gradu dogode izbori “jer im je ovako kako jeste fantastično”.

“Na sreću, to više nije pitanje koje je upućeno samo našim parlamentarcima i političkim strankama zbog kojih nema izbora u Mostaru već deset i više godina, nego je propisan vrlo jasan mehanizam. Ne vjerujem da će ti ljudi doći do rješenja za Mostar, ali vjerujem u Ustavni sud BiH”, izjavio je Kojović.

Inače, javna tribina “Budućnostb Mostara” održana je u povodu pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je dat rok od šest mjeseci domaćim vlastima da riješe pitanje neustavnosti Izbornog zakona BiH, odnosno neodržavanja loklanih izbora u Mostaru.

Podsjećanja radi, Evropski sud je u oktobru prošle godine utvrdio diskriminaciju stanovnice Mostara Irme Baralija na osnovu mjesta prebivališta, jer se već 11 godina ne održavaju izbori za Gradsko vijeće Mostara.

(StarMo)