Naslovnica Život Mađarska popustila: Spremna ispuniti uslove EU

Mađarska popustila: Spremna ispuniti uslove EU

126

Budimpešta — Mađarski parlament je 3. oktobra počeo da donosi reforme kako bi pokušao da ublaži zabrinutost Brisela u vezi sa nazadovanjem demokratije i vladavinom prava u Mađarskoj.

Prve zakonske izmjene, koje također imaju za cilj da osiguraju oslobađanje milijardi eura iz fondova EU koje Brisel prijeti uskraćivanjem, usvojene su velikom većinom, pokazuju rezultati glasanja objavljeni na sajtu parlamenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana donijeti ukupno 17 izmjena s ciljem praćenja korištenja fondova EU i transparentnijeg zakonodavnog procesa.

Orbanova vlada se obavezala da će donijeti izmjene kako bi spriječila suspenziju novca EU u vrijeme kada je mađarska ekonomija na putu u recesiju, a forinta je pala na rekordno niske razine.

Prva izmjena usvojena 3. oktobra omogućit će ljudima da podnesu tužbu sudu u cilju pokretanja istrage o korupciji. Druga ima za cilj jačanje transparentnosti zakonodavnog procesa tako što će javne konsultacije učiniti obaveznim prije usvajanja zakona.

Druga reforma koja je donesena 3. oktobra uređuje postupak za krivična djela upravljanja javnom imovinom. Omogućava sudsko preispitivanje ako je istraga zatvorena bez podizanja optužnice ili je prijava o zločinu odbačena.

Mjera za koju se očekuje da će parlament usvojiti 4. oktobra uz druge reforme stvorila bi nezavisno tijelo za bolju kontrolu korištenja fondova EU.

Izvršna vlast Evropske unije predložila je prošlog mjeseca suspenziju 7,5 milijardi eura (7,3 milijarde dolara) u finansiranju Mađarske zbog zabrinutosti da Orban podriva vladavinu prava i koristi novac EU za bogaćenje članova porodice i prijatelja.

Također prošlog mjeseca, Evropski parlament je na simboličnom glasanju proglasio da Mađarska više nije potpuna demokratija već “hibridni režim izborne autokratije”.

(StarMo)