Naslovnica Izdvojeno Macron: Razumijem osjećaje muslimana…

Macron: Razumijem osjećaje muslimana…

190
Emmanuel Macrone

Fariz — Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u razgovoru za TV Al Jazeeru kako “razumije osjećanja muslimana prema uvredljivim karikaturama poslanika Muhammeda”, naglasivši kako njegova vlada “ne stoji iza tih karikatura”.

U ekskluzivnom intervjuu, Macron je govorio o osudama koje su izazvale karikature koje je objavio satirični časopis ‘Charlie Hebdo’.

– Karikature nisu vladin projekt, već su proizvod slobodnih i nezavisnih novina, koje nisu vladine. Dodao je kako razumije osjećanja muslimana prema ovom problemu.

U intervjuu Macron je kazao i da “vjeruje kako su reakcije izazvane lažima i krivotvorenjem njegovih riječi.

– Ljudi su razumjeli kako ja poržavam te karikature. To ne znači da lično podržavam sve što se kaže i što se nacrta, dodao je.

Macron je naglasio kako je Francuska “zemlja čija je misija univerzalna, koja se zalaže za mir i mogućnost života ma koje vjere čovjek bio”.

– Mnogo pogrešnih stvari je rečeno. Ovdje želim uputiti odlučnu poruku protiv terorizma, protiv svih nasilnih terorista. Istovremeno, upućujem poruku mira i jedinstva, te poruku govora istine. Ovo je glavni cilj mog razgovora s vama danas – kazao je predsjednik Francuske.

 

(StarMo)