Naslovnica Život Macron obustavio uvoz medvjeda iz Slovenije!

Macron obustavio uvoz medvjeda iz Slovenije!

510
foto arhiva

Pariz — Francuski predsjednik Emmanuel Macron uslišio je zahtjeve seljaka o prekidu programa jačanja populacije medvjeda u Pirinejima, čime se obustavlja i donacija iz Slovenije, koja je Francuskoj u zadnjih 26 godina donirala nekoliko desetaka primjeraka tih životinja.

Francuski predsjednik pristao je obustaviti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje francuskih Pirineja, koje tamošnji uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima pa su zbog toga godinama bezuspješno prosvjedovali, javljaju slovenski mediji pozivajući se franucuske izvore.

“Predsjednik nam je obećao da se prestaje s naseljavanjem medvjeda i da to više neće dopuštati”, kazao je čelnik udruge pirinejskih uzgajivača goveda i ovaca Jean-Pierre Pommies, dodavši da je Macron shvatio probleme koji seljaci imaju i apsurdan položaj do kojega je doveo prekomjeran uvoz medvjeda na Pirineje.

Slovenija je od 1994., temeljem sporazuma s francuskom vladom, koja je željela obnoviti gotovo nestalu populaciju smeđih medvjeda na Pirinejima, donirala Francuskoj više desetaka mužjaka i ženki, no seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medvjeda i njihovih potomaka. Oni smatraju da je sada tih zvijeri u Pirinejima i previše te da nanose velike štete stadima uzgajivača stoke na francuskoj i španjolskoj strani Pirineja.

Francuskim je medvjedima u Francuskoj na području Pirineja 90-ih godina prošlog stoljeća prijetilo izumiranje pa je donesena odluka da se veći broj mlađih mužjaka i ženki uveze, radi jačanja populacije i genetskog materijala. Smatra se da sada na Pirinejima obitava 40-ak primjeraka smeđeg medvjeda, većim dijelom “slovenskih” ili njihovih potomaka.
Francuski uzgajivači stoke u Pirinejima tvrde da se u zadnjih deset godina broj smrtonosnih napada medvjeda na njihova stada učetvorostručio.

(StarMo)