Naslovnica Politika Macron o Brexitu: Rezultat neistina i lažnih obećanja

Macron o Brexitu: Rezultat neistina i lažnih obećanja

411

Pariz — Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je upozorio Veliku Britaniju u petak da iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Brexita – ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vrijeme kada je bila dio EU.

“Ne možete biti i unutar i van,” kazao je Macron u obraćanju javnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Britanski građani su se opredijelili da napuste Evropsku Uniju. Neće imati iste obaveze, tako da neće imati ni ista prava,” naglasio je francuski predsjednik.

On je dodao da će braniti interese francuskih ribara, poljoprivrednika i radnika u predstojećim pregovorima o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

“U tim pregovorima, ostaćemo jedinstveni – svih 27 nas,” istakao je Macron.

Reuters podsjeća da je francuski predsjednik, gorljivi pobornik evropskih integracija, stalno držao tvrdu liniju u prvoj fazi pregovora o Brexitu.

Zvaničnici u Parizu su upozorili da će odobriti trgovinski sporazum sa nultim tarifama, samo ako se Velika Britanija obaveže da će uskladiti regulativu sa pravilima EU nakon Brexita.

Macron, koji je okvalifikovao Brexit kao “šok” i rezultat neistina i lažnih obećanja, kazao je takođe da je to bila lekcija za Evropljane, te da će težiti da EU postane demokratičnija, moćnija i efikasnija.

(StarMo)