Naslovnica Život Macron najavio: Francuska gradi nove nuklearne reaktore

Macron najavio: Francuska gradi nove nuklearne reaktore

81
Emmanuel Macron

Pariz — Francuska će početi da gradi nove nuklearne reaktore “kako bi garantovala energetsku nezavisnost”, najavio je u utorak predsjednik te zemlje Emmanuel Macron.

– Prvi put nakon nekoliko decenija, ponovo ćemo pokrenuti izgradnju nuklearnih reaktora u našoj zemlji i nastaviti da razvijamo obnovljive izvore energije – rekao je Macron ne otkrivajući detalje o broju ili lokaciji reaktora.

Kako je kazao, novi reaktori će garantovati energetsku nezavisnost, snabdijevanje električnom energijom i omogućiti Francuskoj da postigne svoje ciljeve, uključujući neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Francuska “crpi” oko 70 posto svoje električne energije iz nuklearnih reaktora. Prema politici energetske tranzicije iz 2015. godine, Vlada planira smanjiti svoj udio nuklearne energije na 50 posto do 2025. kako bi povećala udio obnovljive energije. Zemlja trenutno zaostaje za svojim ciljevima u pogledu obnovljivih izvora energije koje je postavila Evropska unija.

“Ako želimo da plaćamo svoju struju po razumnim cijenama i ne ovisimo o stranim zemljama, moramo i dalje štediti energiju i ulagati u proizvodnju energije bez ugljenika na našem tlu”, rekao je Macron.

(StarMo)