Naslovnica Izdvojeno Macron: “Moždana smrt” NATO saveza!

Macron: “Moždana smrt” NATO saveza!

499
Emmanuel Macron

Pariz — Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za ‘The Economist’, u kojem je ustvrdio da je NATO “na samrti”, a Europa “na rubu ponora”.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a, prenosi Index.hr.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao ‘moždana smrt NATO-a’. Evropa se nalazi na rubu ponora”, kazao je Macron pa dodao kao Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

“U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu”, rekao je Macron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Macron.

Macron je dodao kako su do sada Amerika i Europa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom.

(StarMo)