Naslovnica Život Macron: Francuska neće “odustati od naših vrijednosti”

Macron: Francuska neće “odustati od naših vrijednosti”

188
foto arhiva

Pariz — Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će njegova zemlja čvrsto stajati protiv vjerskih ekstremista nakon što je u četvrtak, 29. oktobra, napadač nožem ubio troje ljudi u crkvi, u drugom napadu u zemlji za koji je ovog mjeseca optužen islamistički terorizam.

Francuska neće “odustati od naših vrijednosti”, rekao je Macron u Nici, nakon što je tuniski migrant gotovo pola sata divljao nožem u napadu na ljude koji su se molili u bazilici Notre-Dame u Nici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U crkvi je umrla 60-godišnjakinja, a u blizini je pronađeno tijelo muškarca, 55-godišnjeg zaposlenika crkve, kojem je također prerezano grlo. Druga žena, 44-godišnja Brazilka koja je pobjegla iz crkve u obližnji restoran, umrla je nedugo nakon toga od više rana nožem, prenosi AFP.

Napadač, na kojeg je policija pucala identificiran je kao 21-godišnji Brahim Aouissaoui, koji je prošlog mjeseca stigao u Italiju, a zatim otputovao u Francusku, rekli su pravosudni izvori.

Aouissaoui koji je sa sobom imao Kur'an i tri noža i uzviknuo je “Allahu akbar” (Bog je najveći) kada mu je prišla policija koja ga je pucala i teško ranila, rekao je francuski antiteroristički tužilac Jean-Francois Ricard na konferenciji za novinare.

Dodatni napadi na francuskoj teritoriji su mogući pošto je Francuska u “ratu protiv islamističke ideologije”, izjavio je danas, 30. oktobra, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

“Mi smo u ratu protiv neprijatelja koji je i spolja i unutra”, rekao je Darmanin radiju “RTL”.

Ministar je dodao da je potrebno razumjeti da su se užasne stvari poput ovakvih napada dešavale i da će ih biti i ubuduće.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)