Naslovnica Region Macron došao prodati avione – Plenković očekuje puno više

Macron došao prodati avione – Plenković očekuje puno više

60
Emmanuel Macron

Zagreb — Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu naveče u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja”.

Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.

(StarMo)