Naslovnica Život Macron će sa Sholzom o Rusiji…

Macron će sa Sholzom o Rusiji…

133
Emmanuel Macron

Pariz/Berlin — Njemački kancelar Olaf Scholz raspravljat će o Rusiji s francuskim predsjednikom Emmanueom Macronom u utorak, saopćio je portparol njemačke vlade, dok velike zapadne sile namjeravaju razriješiti napetosti s Rusijom po pitanju Ukrajine.

Portparol njemačke vlade odbio je komentirati izvještaj u kome se navodi da je Scholz odbio poziv američkog predsjednika Joe Bidena da u kratkom roku raspravljaju o ukrajinskoj krizi.

Macronov ured javio je u petak da će sastanak 25. januara između francuskog čelnika i Scholza biti “posvećen međunarodnoj sigurnosti i drugim temama kao što su online ekonomija, klimatske promjene i njemačko predsjedavanje nad grupom vodećih svjetskih ekonomija G7”.

Vodeći ruski i američki diplomati odbacili su svaku mogućnost razriješenja razlika oko Ukrajine na razgovorima u petak, ali je Washington izrazio nadu da će dijalog umanjiti napetosti oko ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice koje je pojačalo strahovanja od novog sukoba, prenosi Reuters.

(StarMo)