Naslovnica Region Ma šta to značilo: EU se neće miješati u formiranje Vlade Crne...

Ma šta to značilo: EU se neće miješati u formiranje Vlade Crne Gore

129
foto arhiva

Bruxelles — Europska unija se apsolutno neće miješati u formiranje nove crnogorske vlade kazao je šef delegacije Europskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik, već je, kako je rekao u intervjuu za crnogorski javni servis RTCG, odluka o budućoj Vladi u rukama političara u Crnoj Gori.

Bilčik je u intervjuu, emitiranom u subotu navečer, rekao da su građani Crne Gore na izborima, održanim krajem kolovoza, jasno iskazali želju za promjenama, a te promjene trebaju sprovesti političari koji su izabrani. Ponovio je da EU nema nikakvu odgovornost za rezultate zbora u Crnoj Gori.

“Ako dođe do uspješne primopredaje vlasti i nova vlada bude mogla biti formirana, ukoliko institucije budu ispravnije funkcionirale, uključujući činjenicu da budući parlament ne doživi bojkot, što je bio veliki problem tijekom prethodnog saziva i sprječavao je brojne važeće reforme, uključujući i izborne reforme u Crnoj Gori, ja vjerujem da Crna Gora može napredovati. Ove odluke samo mogu biti donijete u Crnoj Gori, uz učešće političara, građana i kao što sam već kazao u komentaru nakon izbora, EU ni na koji način ne može biti krivac za rezultate izbora u Crnoj Gori. Jasno sada kažem, budućnost Vlade Crne Gore je u rukama građana Crne Gore”, rekao je Bilčik za RTCG .

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori poslije koji su održani 30. kolovoza, nakon više od tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića izgubila je većinu u skupštini Crne Gore.

Novu većinu predvodi prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, čiji čelnik Zdravko Krivokapić je mandatar za sastav nove crnogorske vlade. Podržavaju ga zastupnici dvije građanske koalicije „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, koje predvode Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

(StarMo)