Naslovnica Život Lukašenku slijede EU sankcije

Lukašenku slijede EU sankcije

139
Aleksander Lukašenko

Luxembourg — Ministri vanjskih poslova postigli su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu dogovor da se i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko uključi na popis osoba koje su pod sankcijama.

– Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prijevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom. U skladu s postupnim pristupom, EU je spreman poduzeti daljnje restriktivne mjere, uključujući entitete i visokorangirani dužnosnike, među njima i Aleksandra Lukašenka, kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove koje su ministri usvojili na svom sastanku u Luxembourgu.

Riječ je o političkom dogovoru, a tehničke pojedinosti oko stavljanja na popis obavit će se kasnije na nižim razinama. EU je 2. oktobra uvela sankcija protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prijevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv prosvjednika, ali na popisu nije bilo Lukašenka.

Lukašenko je tada izostavljen u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s oporbom na rješavanju političke krize. Od toga još uvijek nema ništa, naprotiv iz Bjelorusije stižu vijesti o novom nasilju protiv prosvjednika.

Ministri u zaključcima ponavljaju stajalište EU-a da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u avgustu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.

(StarMo)