Naslovnica Život Lukašenko pozvao vojsku

Lukašenko pozvao vojsku

297
Aleksander Lukašenko

Beograd/Minsk — Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je danas ministarstvo odbrane da preduzme mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta, posebno na zapadu zemlje.

“Prije svega moramo zaštititi zapadni dragulj u kruni Bjelorusije s centrom u Grodnu”, rekao je Lukašenko tokom posjete vojnom strelištu u blizini Grodna, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je pozvao vojsku na uvođenje “najstrožijih mjera zaštite teritorijalnog integriteta zemlje”.

“Sve je jasno. Kao što smo i mislili, sve ide po planu obojenih revolucija kako bi se izazvale unutrašnje političke tenzije u zemlji”, rekao je Lukašenko, prenose regionalni mediji.

Dodao je da je specifično korištenje vanjskog faktora.

“Obično podižu napetost unutar država i ruše vlasti. Ali pošto su vlasti jake i pružaju čvrst otpor, sada koriste vanjski faktor”, rekao je Lukašenko.

On je optužio zapadne sile da pružaju vojnu podršku bjeloruskoj opoziciji, za šta je dokaz, kako je naveo, približavanje NATO snaga granicama te zemlje.

Podršku zapada opoziciji nazvao je “direktnim uplitanjem u unutrašnje poslove Bjelorusije”.

Predsjednik Bjelorusije je ranije na sastansku Vijeća sigurnosti pozvao ministarstvo odbrane da obrati pažnju na kretanje NATO snaga ka Poljskoj i Litvaniji.

Nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, na kojima je prema tamošnjoj Republičkoj izbornoj komisiji, Lukašenko osvojio 80 posto glasova, izbile su masovne demonstracije nezadovoljnih građana. Na protestima je došlo do sukoba s policijom, privedeno je oko 7.000 ljudi, a tri demonstranta su poginula.

Evropska unija i bjeloruska opozicija ne priznaju rezultate izbora.

(StarMo)