Naslovnica Politika Lukač: “Ne dolazi u obzir” ukidanje Policije RS

Lukač: “Ne dolazi u obzir” ukidanje Policije RS

607
Dragan Lukač

Banja Luka — Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da “ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske” i naglasio da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske definisan Ustavom i zakonom.

Lukač je naveo da Program reformi BiH “ne prejudicira članstvo u NATO i da nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije Republike Srpske, bez obzira što bi neki voljeli da u tu priču upakuju i reformu policije”.

“MUP Srpske ne pristaje na to, niti bismo učestvovali u takvoj priči”, rekao je Lukač.

On je ocijenio da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH “na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima”.

Govoreći o problemu ilegalnih migranata u BiH, Lukač je za “Glas Srpske” izjavio da su potpuno zakazale institucije BiH, te naglasio da su pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.


“U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi posljednju tačku za migrante””, naveo je Lukač.

On je rekao da MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi i ostale agencije, zbog činjenice da je bilo više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata koje je teško utvrditi.

“Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji”, upozorio je Lukač.

(StarMo)