Naslovnica Politika Lovac iz Potjere: Bleiburg se godinama pretvara u “ustaški dernek”

Lovac iz Potjere: Bleiburg se godinama pretvara u “ustaški dernek”

398

Zagreb — Na Strossmayerovu trgu u Zagrebu u srijedu Radnička fronta imala je press konferenciju povodom “obilježavanja odmazda nakon Bleiburga 1945. godine”.

U ime RF-a govorio je, između ostalih, Krešimir Sučević Međeral, mnogima poznat i kao lovac iz kviza “Potjera”.

Radnička fronta izrazila je podršku antifašistima koji će prosvjedovati protiv održavanja komemoracija i misa za poginule na Bleiburgu, ustvrdivši da tamo nisu stradale nevine žrtve, a komemoracija je pokušaj revitalizacije ustaštva “ispod žita”.

Nije sporno da se stvari koje su se dogodile na Bleiburgu po današnjim mjerilima prava na presumpciju nevinosti mogu smatrati problematičnima. No, ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bile nevine žrtve, to su u ogromnom broju bili što pripadnici što podržavatelji Nezavisne države Hrvatske – rekao je Krešimir Sučević-Međeral, kandidat RF-a na parlamentarnim izborima.

Dodao je kako je problem to što Bleiburgu nije tek puka komemoracija za nečije rođake, već se to godinama pretvara u ‘ustaški dernek’, kojemu je cilj revitalizirati ideologiju za koju smo se nadali da je pokopana prije 75 godina.

(StarMo)