Naslovnica Politika Loše vijesti za Orbana: Mađarska ostaje bez EU milijardi!

Loše vijesti za Orbana: Mađarska ostaje bez EU milijardi!

145

Budimpešta — Evropska komisija održala je sastanak na kojem je dela prijedlog da se Mađarskoj uskrati oko sedam i po milijardi eura evropskih fondova “zbog korupcije i kršenja vladavine prava”.

Komesar Evropske komisije Johannes Hahn zadužen za budžet i administraciju, rekao je da ta cifra iznosi 65 posto obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike i oko trećine kohezionih sredstava koje je Mađarska do sada dobijala iz budžeta EU.

Za Brisel, ovo bi bio sljedeći korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je EU pokrenula protiv Mađarske u aprilu ove godine.

Mehanizam, koji je samo nekoliko sedmica ranije odobrio Evropski sud pravde nakon incijative Budimpešte i Poljske, omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama “kako bi zaštitile budžet” ako se smatra da su prekršile osnovne vrijednosti EU.

Odluku o izricanju finansijske kazne povjerenici su jednoglasno donijeli, rekao je Hahn, na sastanku komisije koji je održan rano jutros.

Hahn je naglasio da je Budimpešta navela 17 korektivnih mjera otkako je Brisel pokrenuo mehanizam uslovljavanja i da bi one “u principu trebale biti sposobne za rješavanje pitanja opisanih u obavijesti”, uključujući “sistematske nepravilnosti” u procesu javnih nabavki, sukob interesa vlade službenika i slabosti u istrazi i tužilaštvu u predmetima koji se odnose na fondove EU.

(StarMo)