Naslovnica Mostar Los Rosales: Online druženje povodom Svjetskog dana autizma

Los Rosales: Online druženje povodom Svjetskog dana autizma

329

Mostar — U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. aprila, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar organizirao je u četvrtak online druženje pod nazivom “Za ljubav ne trebaju riječi”.

Cilj druženja je upoznati javnost s netolerancijom, predrasudama, netrpeljivosti, neadekvatnim socijalnim uslugama, socijalnom isključenosti i svim drugim problemima s kojima se svakodnevno suočavaju kako osobe s autizmom tako i njihove porodice.

Direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit u razgovoru za Fenu istakla je kako se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi skrenuti pažnja javnosti na sve prisutniji problem autizma u svijetu. Ona je ukazala na određeno povećanje broja djece s poremećajima iz spektra autizma koje je sve više primjetno kod djece predškolske dobi.

“Teško je govoriti o dijagnozi konkretno jer i dalje ne postoje centri za dijagnostiku i ljekari nerado postavljaju konkretnu dijagnozu kod djece s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju”, navodi ona.

Govoreći o problemima s kojima se susreću roditelji djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je kazala kako je jedan od osnovnih problema što roditelji na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nemaju kome da se obrate za pomoć.

“Ne postoje centri za dijagnostiku i roditelji su prepušteni sami sebi. Oni većinom ‘lutaju’, jer im niko ne može dati konkretne korake kako da pomognu svom djetetu”, naglasila je direktorica Los Rosalesa.

Dodala je kako u Centru “Los Rosales” imaju potpune kapacitete kako za opservaciju djece tako i za savjetovanje roditelja.

Govoreći o obrazovanju djece s poremećajima iz spektra autizma, Mezit je rekla kako u HNK postoje dvije osnovne škole za djecu s posebnim potrebama u kojima se obrazuju i djeca sa poremećajima iz spektra autizma kao i sve ostala djeca s teškoćama u psiho-fizičkom razvoju, a da je glavni problem što nakon osnovne škole oni nemaju puno izbora za daljnje obrazovanje.

“To nam je ozbiljan problem o kojem mi već neko vrijeme govorimo i pokušavamo osvijestiti društvo da moramo zajedno raditi na promjenama i zajedno graditi društvo jednakih mogućnosti, društvo za sve. Međutim ne nailazimo na neko razumijevanje i podršku, tako da su roditelji djece iz spektra autizma u velikim problemima”, kazala je Mezit.

Istakla je da u Centru “Los Rosales” postoje radno-rehabilitacijske radionice u kojima su na svakodnevnoj radnoj terapiji i rehabilitaciji mladi s teškoćama u razvoju pa tako i mladi s poremećajima iz spektra autizma, ali dodaje, da to nije sistemski riješeno.

Poručila je kako svi trebamo mijenjati svijest i napokon poteškoće osoba s invaliditetom shvaćati kao prednost, a ne nedostatak.

Podsjećanja radi, Ujedinjeni narodi su 2008. godine proglasili 2. aprila Svjetskim danom svjesnosti o autizmu.

(StarMo)