Naslovnica Život London: Policija će istraživati korona-zabave premijera Johnsona

London: Policija će istraživati korona-zabave premijera Johnsona

111
Boris Johnson

London — Londonska Metropolitan policija istraživat će navode o kršenju COVID pravila u sjedištu britanskog premijera u ulici Downing Street broj 10 nakon što je dobila informacije o okupljanju za vrijeme lockdowna.

Komesarka Cressida Dick rekla je da istražuju „potencijalna kršenja propisa o COVID-19“ u Downing Streetu od 2020. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je rekla, istraga je pokrenuta kao “rezultat informacija koje je dao istražni tim kabineta”, na čelu sa državnom službenicom Sue Gray, prenosi BBC.

Kancelarija kabineta je saopštila da će se istraga gospođe Gray nastaviti.

BBC, međutim, navodi da izvještaj vjerovatno neće biti objavljen dok policija void istragu, i nije jasno koliko će za to biti potrebno vremena.

Cressida Dick je rekla da razumije “duboku zabrinutost javnosti” zbog navoda stranaka u broju 10, zajedno sa “ogromnim žrtvama” koje je javnost podnijela tokom pandemije.

Rekla je da će policija razmotriti navode koji se „čine kao najozbiljnije i najteže kršenje” propisa.

„Kao rezultat informacija koje je dostavila Kabinetska kancelarija i, kao drugo, sopstvenih procjena službenika, mogu potvrditi da policija sada istražuje niz događaja koji su se desili u Downing Streetu u posljednje dvije godine u vezi sa potencijalnim kršenjem propisa o COVID-19”, dodala je.

Vijest dolazi nakon novih navoda o rođendanskoj zabavi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona u junu 2020.

Downing Street je priznao da se osoblje okupilo unutar broja 10 kako bi proslavilo rođendan Borisa Johnsona kada je još bilo na snazi prvo zatvaranje zbog COVID-19.

(StarMo)