Naslovnica Politika London: Izborni porazi Konzervativaca u njihovim “utvrdama”

London: Izborni porazi Konzervativaca u njihovim “utvrdama”

103
Boris Johnson

London — Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona izgubila je kontrolu nad tradicionalnim uporištima u Londonu i doživjela neuspjehe na drugim mjestima na lokalnim izborima, a birači su kažnjavali njegovu vladu zbog niza skandala.

Kako su rani rezultati ukazivali na to da je Johnson, bivši gradonačelnik Londona, gubio podršku u jugoistočnoj Engleskoj, njegove pristalice su u petak poručile da nije vrijeme za svrgavanje lidera za kojeg su rekli da još uvijek može “uraditi puno stvari” kako bi pomogao ekonomiji.

Johnsonova stranka izgubila je u Wandsworthu, uporištu konzervativaca sa niskim porezima od 1978. godine, što je dio trenda u britanskoj prijestolnici gdje su birači koristili izbore da izraze bijes zbog krize troškova života i novčanih kazni izrečenih premijeru jer je prekršio svoja vlastita pravila lockdowna u jeku COVID-19 pandemije.

Po prvi put, opoziciona Laburistička partija pobijedila je u vijeću Westminstera, okruga u kojem se nalazi većina vladinih institucija. Konzervativci su također izgubili kontrolu nad općinom Barnet, koju je stranka držala na svim izborima osim na dva od 1964. godine.

– Fantastičan rezultat, apsolutno fantastičan. Vjerujte mi, ovo je velika prekretnica za nas – rekao je lider laburista Keir Starmer pristalicama stranke u Londonu.

Ukupni zbroj koji će biti objavljen kasnije u petak ponudit će najvažniji pregled javnog mnijenja otkako je Johnson osvojio najveću većinu Konzervativne stranke u više od 30 godina na nacionalnim izborima 2019.

Glasački listić je izborni test za Johnsona otkako je postao prvi britanski lider u živom sjećanju koji je prekršio zakon dok je bio na vlasti. Prošlog mjeseca je kažnjen jer je prisustvovao rođendanskom okupljanju u svojoj kancelariji 2020. godine, prekršivši pravila socijalnog distanciranja koja su tada bila na snazi ​​radi suzbijanja širenja COVID-a.

(StarMo)