Naslovnica BiH Logoraši Stoca: Dani kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina nad Bošnjacima

Logoraši Stoca: Dani kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina nad Bošnjacima

149
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Udruženje logoraša Stolac u saopštenju za javnost podsjeća da se sutra, 4. augusta, navršava 28. godišnjica progona i etničkog čišćenja Bošnjaka u Stocu.

“Tih dana učinjeni su neki od najstrašnijih zločina na području Hercegovine”, stoji u saopštenju.

Udruženje logoraša Stolac podsjeća kako je hiljade građana Stoca i Hercegovine, kao i ranije srednje Bosne, završilo tih dana, sedmica i mjeseci u logorima, na stotine osoba je ubijeno, paljene su i uništavane kuće i druga imovina…, “a sve samo zbog zamisli o etnički čistim prostorima jednog dijela naše zemlje”.

“Šokirani smo informacijama da će upravo 4. augusta predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijeliti visoka odlikovanja Vojnoj policiji HVO-a i jedinici ‘Ludvig Pavković’.

Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži.

Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njen 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislimo na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja… Podsjećamo javnost da je u Koštanoj bolnici ubijeno ili od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo šest civila Bošnjaka”, stoji u saopštenju.

Pripadnici Vojne policije HVO-a bili su, također, nosioci progona i pljačke stanovništva stolačke općne. Sve to je dokazano u presudi haškoj “šestorci “i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Haagu, podsjećaju iz Udruženja logoraša Stolac.

Dodaje se i kako je “Ludvig Pavlović” bila najelitnija postrojba HVO-a na području Stoca i Čapljine. “Imali su za cilj da uvijek budu prvi, najbolji i najokrutniji. Nažalost, to su i bili. Učestvovali su u svim nečasnim akcijama, čak i onima gdje drugi nisu htjeli. Ne možemo prihvatiti da se ovakvo nešto dešava u demokratskoj i evropskoj Hrvatskoj.

Nagrađivati ove postrojbe od strane predsjednika RH, lidera države članice Evropske unije (EU) i nosioca “europskih vrijednosti” je žalosno. Milanović kao predsjednik Hrvatske ovim pokazuje svoj stav prema presudi za UZP u Haagu, ali i svoj odnos prema žrtvama ovog zamišljenog, ali neostvarenog projekta zvanog HR HB”, dodaje se u saopštenju i zaključuje:

“Logoraši Stoca će upravo zbog ovakvih poteza nosioca najodgovornijih dužnosti u regionu, odnosno historijskog revizionizma nastaviti da se bore za istinu. Istina može biti spora, ali je i dostižna”.

(StarMo)