Naslovnica Mostar Logoraši Mostara: Snage u RH ne odustaju od UZP-a

Logoraši Mostara: Snage u RH ne odustaju od UZP-a

911

Mostar — Udruženje logoraša Mostar u saopštenju za javnost u petak izrazilo je duboko razočarenje viješću da je osumnjičeni za ratni zločin i bjegunac iz Bosne i Hercegovine Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć svojih istomišljenika i sljedbenika presuđenog Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), uspio da zloupotrijebi institucije EU za promociju svojih ‘istorijskih činjenica’ o proteklom ratu u BiH, promovišući svoje ‘krucijalno’ djelo u Evropskom parlamentu.

“Takav pokušaj izvrtanja činjenica od osumnjičenika za ratne zločine je šamar žrtvama i još jedan od pokazatelja da snage u RH koje su putem UZP-a željele dijeliti Bosnu i Hercegovinu i dalje ne odustaju od svojih projekata. Pozivamo predstavnika EU u Bosni i Hercegovini gospodina Johann Satlera da žrtvama u Bosni i Hercegovini pojasni da li je EU svjesna propusta i da li će ubuduće vršeći provjere promotora fašizma osujećivati ovakve aktivnosti i time svjedočiti odbranu antifašističkih vrijednosti kojima je odana Evropa. ‘Promotori istorijskih činjenica’ opustošili su našu domovinu i hiljade građana lišili života”, navodi se uz ostalo u saopštenju.

U saopštenju stoji i kako logoraše grada Mostara nije iznenadio ovakav potez sljedbenika UZP-a, “jer mi to osjetimo na svojoj koži već 25 godina kroz razne pokušaje izvrtanja činjenica, samo smo iznenađeni ‘neinformiranošću’ institucija EU”.

“Žrtve postavljaju pitanje da li je ovo neka poruka onima koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji žele da naša država ubrzanim koracima ide prema članstvu u EU, da li nas ta ista Evropa želi jer promocijom ovakvih zločinaca nam govori nešto sasvim drugo”, dodaje se u saopštenju.

Postavljaju i pitanje bh. pravosudnim organima da li je raspisana Interpolova potjernica za svim bjeguncima osumnjičenim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, jer nekažnjavanjem ratnih zločinaca ova zemlja rizikuje da bude jedna od malog broja država na svijetu u kojoj se zločin isplati i nagrađuje.

“Svim relevantnim nosiocima vlasti i funkcija u pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini poručujemo da žrtve dok su žive neće odustati od progona zločinaca i ukazivanja na počinjene zločine, ma ko god i u čije ime ih počinio, a taj amanet će imati i naša djeca, jer istina ne smije ostati sakrivena niti se povlačiti pred lažima onih koji svoje učešće i učinjene zločine u proteklom ratu žele da uljepšaju i opravdaju svoj zločinačke postupke prema drugima samo zbog njihovog imena, vjeroispovijesti i ljubavi prema svojoj jedinoj Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju koje je objavio Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar.

(StarMo)