Naslovnica Mostar Logoraši Mostara ponovo pisali ambasadoru Izraela

Logoraši Mostara ponovo pisali ambasadoru Izraela

181

Sarajevo/Mostar — Ne prestaju se nizati reakcije na memorandum Ambasade Izraela za Bosnu i Hercegovinu, u kojem, između ostalog stoji i to da su prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu dobrodošli. Ujedno, nastavlja se i prepiska Udruženja logoraša iz Mostara sa izraelskim ambasadorom za BiH, prenosi televizija N1.

Naime, Udruženje logoraša Mostar uputilo je prije dva dana otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu nakon što je izraelska ambasada saopćila da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom.

Danas im je od njega stigao odgovor u kojem naglašava kako neće dozvoliti zloupotrebe prava Jevreja, na šta su se iz ovog udruženja odlučili još jednom odgovoriti.

Njihovo pismo ambasadoru Noahu Galu Gendleru televizija N1 je prenijela u cjelini:

“Prije svega da Vam se zahvalim na brzom odgovoru na naše Otvoreno pismo koje je bilo ponukano Vašom izjavom, koja je, po našem mišljenju, bila u najmanju ruku neodmjerena i ishitrena, sa ciljem koji samo Vi znate. Jasno nam je da je ta izjava bila produkt Vaše pogrešne i zlonamjerne informisanosti od strane “ljudi” koji godinama rade na razbijanju države Bosne i Hercegovine. Nije nam bila namjera da Vas kritikujemo jer su logoraši Grada Mostara, koji su prošli torture u logorima HVO-a, uvijek bili i ostali otvoreni za razgovore sa svima, kako bi se stvorili što bolji i sigurniji uslovi za življenje svih njenih naroda i građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

U Vašem odgovoru zapanjeni smo činjenicom Vašeg elementarnog, nadamo se ne zlonamjernog, nepoznavanja specifičnosti koje su na prostoru države koju volimo i koja je dovoljno velika za sve njene narode i građane koji je osjećaju svojom. Naša borba za ravnopravnost svih je borba da se na ovim prostorima niko ne osjeća ugroženim i da crpi sva osnovna i demokratska prava, a ne ugrožavajući nikog drugog zarad svojih veliko državnih politika koje su i dovele do rata u Bosni i Hercegovini. Mi nemamo svoje političke mentore, kao ini, niti smo finansijski ovisni o bilo kome. Mi radimo i govorimo iz srca i na temelju onoga što smo proživjeli i preživjeli. Vaš narod je prošao logore, oduzimanje svih osnovnih i ljudskih prava, ubijanje i najviše je osjetio pogubnosti nacističkih ideja u Drugom svjetskom ratu. Također, slične zločine smo doživjeli i mi koji smo bili protivnici ideje etnički čistih prostora na području Mostara i Hercegovine i zaboljela nas je činjenica da ste upravo takvoj ideji dali podršku. Mi smo tu ideju takozvane HRHB doživjeli na svojoj koži i borit ćemo se svim demokratskim sredstvima da se takve i slične ideje na ovim prostorima, koje budu dolazile od bilo koga, nikada ne provedu u ovoj prelijepoj državi.

S nadom da ćete slušati sve relevantne faktore iz Bosne , Hercegovine, ne samo političke, prije donošenja bilo kakvih stavova koji se tiču Bosne i Hercegovine, želimo da Vam poručimo da svakom dobronamjernom čovjeku Udruženje logoraša Mostara stoji na raspolaganju bez obzira na vjeru, naciju i bilo kakvo drugo opredjeljenje. Ljude dijelimo na ljude i neljude”, stoji u zaključku njihovog odgovora upućenog ambasadoru Izraela za BiH.

(StarMo)