Naslovnica BiH Logoraši Hercegovine: Mešković nas je sve posramio

Logoraši Hercegovine: Mešković nas je sve posramio

405

Mostar/Stolac/Čapljina/Jablanica — Udruženja logoraša Stoca, Čapljine i Jablanice oglasila su se saopštenjem za javnost u povodu nedavnog hapšenja čelnika Saveza logoraša u BiH, Jasmina Meškovića, a u vezi sa sumnjom da su u muzejima genocida izdavane duple ulaznice.

U saopštenju stoji kako navedena tri udruženja već godinama upozoravaju na “loše stanje i manipulacije”, koje su se odvijale u Savezu logoraša BiH i Savezu udruženja logoraša HNK, te ih “nije iznenadilo hapšenje predsjednika Saveza logoraša u BiH Jasmina Meškovića, kustosice Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu Suade Nožić i kustosice Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Mostaru Menvirse Kmetaš-Demić, inače kćerke predsjednika SUL HNK i jednog od potpredsjednika Saveza logoraša u BiH Sulje Kmetaša, i ostalih osmunjičenih u okviru akcije “Memori””.

“Kao Udruženja ranije smo javnost upozoravali na sazivanje nestatutarnih sjednica Upravnog odbora, kao i nepozivanje na Skupštine SL u BiH predstavnika UL Stolac, UL Jablanica i UL Čapljina…, a Meškovićevim metodama se nažalost služio i njegov prethodnik Murat Tahirović. Već dvije godine nemamo nikakvu komunikaciju sa vrhuškom Saveza – vidi se da se nisu bavili interesima logoraša nego kriminalom”, stoji u saopštenju.

Navedena udruženja navode kako su optužbama koje se stavljaju na teret Meškoviću i drugima “posramljeni… svi logoraši i svima nama je nanesena šteta, kao i Savezu logoraša BiH kao instituciji”.

“Besraman lopovluk i stavljanje muzeja za najteže zločine uključujući i genocid nad našim narodom za privatno bogaćenje predstavlja mrlju na Savezu logoraša BiH kakvu će teško biti saprati. Logoraši su pretrpjeli strašne torture, a ovakvo sramno postupanje Meškovića i njegovih kompanjona samo je dolilo sol na naše rane, te nas je kao populaciju stigmatiziralo. Zahvaljujući Meškoviću i ljudima poput njega, logoraši nemaju nikakav status u ovoj zemlji, niti smo priznati kroz zakone kao žrtve proteklog rata, te pozivamo čestite predstavnike udruženja logoraša širom države da se povežemo na principima zaštite jedne od najugroženijih populacije u našoj zemlji i istinski borimo za istinu i pravdu, kao i interese svih logoraša u Bosni i Hercegovini kroz zakonske okvire”, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost Udruženja logoraša Stolac, Udruženja logoraša Čapljina, te Udruženja logoraša Jablanica, pristiglom medijima sa email adrese UL Stolac.

(StarMo)