Naslovnica Politika Ljubić: Stanivuković je radikalni nacionalista

Ljubić: Stanivuković je radikalni nacionalista

390
Božo Ljubić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić rekao je za N1 kako je dobro što će Mostar konačno imati izbore i dobiti legitimne političke predstavnike. Istakao je kako očekuje fer političku utakmicu i pobjedu stranaka HNS-a. Komentirao je i rezultate izbora.

“Kao čelnik HNS-a očekujem da stranke HNS-a, koje izlaze u tri zasebne koalicije osvoje dovoljan broj mandata da izaberu gradonačelnika. Ne očekujem da će se išta bitno u odnosu snaga promijeniti, osim da ćemo imati legitimno i legalno vijeće koje će pomagati gradonačelniku u rješavanju nagomilanih problema”, rekao je Ljubić.

Na pitanje da li očekuje promjene kao u Banjaluci i Mostaru, rekao je: “Ne. Ne može se ponoviti ta situacija. U Banjaluci smo imali takmičenje eminentno srpskih stranaka, u Sarajevu eminentno bošnjačkih stranaka bez obzira na predznak”.

Dodao je da, kao što su Željka Komšića izabrali pretežno Bošnjaci, tako su i Srbina u općini Centar izabrali pretežno Bošnjaci.

Kazao je kako trenutno nema uvjeta da u Mostaru bude gradonačelnik druge nacionalnosti, kazao je da trenutno nema uvjeta, ali da u budućnosti vjerovatno može do toga doći.

“U Banjaluci ko god da jeste izabran, on je u konačnici izraz srpske političke volje. Jeste iznenađenje za mene jer nisam pratio događaje. Tu se desilo da je jednog umjerenog racionalnog gospodina Igora Radojičića zamijenio radikalni nacionalista kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Desilo se to da je narušen mit o Dodikovoj nepobjedivosti, ali to je samo slučaj u Banjaluci jer je SNSD na čelu s Dodikom najjača stranka kao pogledamo ukupne rezultate i mislim da će na Općim izborima to dokazati. U Sarajevu je pobijedila četvorka koji su derivati SDA, ideološki nema razlike, a i oni koji nisu kao što je Naša stranka i SDP oni su svaki put nastupali kao bošnjački blok. Razlika u ustavnoj poziciji tri naroda je što Srbi i Bošnjaci na sreću mogu sebi dozvoliti unutarnacionalni pluralizam, a mi Hrvati dok ne dođe do promjena Ustava”, rekao je Ljubić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)