Naslovnica Život Ljevičari nominovali Gretu za Nobelovu nagradu

Ljevičari nominovali Gretu za Nobelovu nagradu

332
Greta Thunberg

Stockholm — Dvojica poslanika švedskog parlamenta predložila su aktivistkinju za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena, Gretu Thunberg za Nobelovu nagradu za mir 2020. godine.

Jens Holm i Hakan Svenneling, obojica članovi Švedske ljevičarske stranke, izjavili su u ponedjeljak da je Thunberg “naporno radila na tome da ubjedi političare da otvore oči pred klimatskom krizom te je i njena akcija za poštivanje Pariškog sporazuma doprinos izgradnji mira “, prenosi AP.

Sedamnaestogodišnja Thunberg je poznata po tome što je ohrabrivala učenike da ne idu na nastavu kako bi se pridružili protestima u kojima se traži brže reagovanje na klimatske promjene, a taj pokret se proširio širom svijeta. Ona je osnovala pokret “Petak za budućnost” koji je inspirirao brojne akcije mladih širom svijeta.

Po pravilu, bilo koji poslanik neke države može da nominira nekoga za Nobelovu nagradu za mir, kao što su to učnila tri norveška poslanika prošle godine koji su nominovali Tunberg.

Prijedlozi za Novelovu nagradu primani su do 1. februara.

U 2019. godini Thunberg je bila među četvero l dobitnika nagrade za pravo života, poznate i kao “alternativni nobel”, a proglašena je i za “Osobu godine” časopisa Time.

(StarMo)