Naslovnica BiH Ljevaković imenovan zamjenikom, reisa Kavazovića

Ljevaković imenovan zamjenikom, reisa Kavazovića

367
Enes ef. Ljevaković

Sarajevo — Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici je na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića imenovao Enesa ef. Ljevakovića za zamjenika reisu-l-uleme.

Dosadašnjem zamjeniku reisa, Husejnu ef. Smajiću istekao je mandat. Ljevaković je položio zakletvu i zahvalio se reisu-l-ulemi i sabornicima na povjerenju.

Na sjednici je usvojen i budžet organa Islamske zajednice u BiH za 2020. godinu, kao i odluka o njegovom izvršenju. U odnosu na ovogodišnji, najznačajniji porast planiran je u izdvajanjima u području socijalnih davanja, te planirane aktivnosti organa Islamske zajednice obuhvataju širok spektar aktivnosti sa mladima, povratničkim džematima i bošnjačkom dijasporom.

Također, odobren je i Plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rijaseta i Vijeća muftija.

Tokom sjednice sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je ukazao da će naredne godine biti obilježeno 25 godina od genocida u Srebrenici.

“Bit će to prilika da odgovorimo na sistematske pokušaje potkopavanja istine o genocidu i relativiziranje i amnestiranje zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice. Čuvaćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnjacima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, uskrate osnovnih prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi” – istakao je reisu-l-ulema, javlja Mina.

(StarMo)