Naslovnica BiH Ljekarska komora FBIH: Oprez prema ruskoj vakcini

Ljekarska komora FBIH: Oprez prema ruskoj vakcini

232
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Hoće li Bosna i Hercegovina stati u red za vakcinu protiv virusa korona koju je, kako su prenijeli svjetski mediji, registrovala Rusija, sudeći prema reakcijama iz Ljekarske komore Federacije, u ovom trenutku nije prioritetno pitanje, koliko god je upravo vakcina protiv koronavirusa, svugdje u svijetu, pa i kod nas, humanitarni prioritet.

Iz krovne asocijacije doktora medicine i stomatologije u Federaciji poručuju da je, bez obzira na potrebe koje u ovom trenutku ima svaka, pa i naša država, važnije imati naučno dokazane i testiranjem potvrđene efekte tog pripravka.

– Sva svjetska pamet se trudi da što prije dođe do te vakcine, ali mislim da moramo biti oprezni. Bio bih rezervisan u ovom momentu prema ruskoj vakcini. Ne kažem da je ona loša, ali je neispitana i na brzinu dobivena i radije bih se držao preporuka koje predviđa Evropska agencija za lijekove – kaže prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, prenosi federalna.ba.

Državna agencija za lijekove tek treba da uradi procjenu u vezi s ovom vakcinom. Doktor Drljević, međutim, podsjeća da je početkom ove godine upravo ta Agencija registrirala i pustila u promet biološke lijekove ruskog proizvođača bez provjere i dovoljnog broja kliničkih ispitivanja i uprkos protivljenju vlastitog savjetodavnog tijela – Komisije za lijekove.

– Bojim se da BiH ne predstavlja eksperimentalni poligon za različite vrste vakcina. Isto tako vjerujem više standardima koje predviđa EU, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija, jer je očito da se u ovoj situaciji politizira sve pa i vakcina – dodaje dr. Drljević.

Utrka s vremenom kada je o pronalasku i proizvodnji vakcine protiv koronavirusa riječ više je nego opravdana, kaže doktor Drljević. Dokazivanje naučne i stručne snage bilo koje zemlje u tom smislu svakako je od koristi. No, naglašava da je, ako u tom procesu ima i atom opasnosti za pacijenta, to dokazivanje političke moći, nikako medicina.

(StarMo)